Український супутник оптико-електронного спостереження Землі «Січ-2-1» («Січ-2-30»), який три тижні тому перейшов у енергозберігальний режим, начебто подає ознаки життя. На це звернув увагу депутат Роман Грищук.

«У День єднання з’явились обнадійливі новини!
У базі даних Космічних військ США стала відображатись інформація про ідентифікацію нашого супутника!
Це означає, що відбувся сталий зв’язок (або їх серія) з супутником, завдяки багатоденним зусиллям фахівців Національного центру управління та випробувань космічних засобів (з чим їх і вітаємо!), внаслідок чого вдалось визначити його як один з космічних об’єктів, який до цього мав тільки умовну назву.
У каталозі – це космічний об’єкт 51030 з попередньою назвою «Object AY».
Наразі вже відображається на візуалізації як «Sich-2-30» («Sich-2-1»)!
Таким чином, продовжуються льотно-конструкторські випробування супутника дистанційного зондування Землі «Січ-2-30» («Січ-2-1»), які мають завершитись у середині березня.
Космос завжди дається нелегко, але поступово, через серію невдач та успіхів, космічний простір все ж таки підкоряється!
Разом до перемоги!» – написав народний обранець на своїй сторінці у Facebook.

На жаль, підтвердження цього факту як з боку КБ «Південне», так і з боку Державного космічного агентства України, поки що нема. Єдиний запис, на Facebook-сторінці КБ «Південне», що стосується «Січ-2-1» («Січ-2-30») датується 4 лютим 2022 р. У ньому дається пояснення щодо спекуляцій навколо вартості розробки та запуску супутника.

Тож, сподіваємось на краще, але чекаємо на офіційне підтвердження.