13 лютого 2022 р. на позачерговому засіданні уряд України ухвалив зміни до використання коштів Резервного фонду Державного бюджету, а також виділив кошти для гарантування безпеки польотів в Україні для страхових та лізингових компаній.

Мова йде про розв’язання проблем з авіасполученням, про які ми розповідали вчора.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля це рішення дозволить стабілізувати ситуацію на ринку пасажирських авіаперевезень та гарантуватиме повернення в Україну наших громадян, що зараз перебувають закордоном.

Уряд збільшив видатки резервного фонду та зменшив видатки за статтею обслуговування державного боргу на однакову суму – 16,6 млрд грн.

Пізніше того ж дня бюджетний комітет одноголосно підтримав перерозподіл коштів на гарантії авіаперевізникам, повідомив народний депутат Олександр Горенюк.

У розпорядженні йдеться про те, що кошти знаходитимуться на ескроу-рахунках Мінінфраструктури, аби гарантувати безпеку польотів на території України з 14 лютого 2022 р. і до «врегулювання зовнішньополітичних загроз».

Наразі Мінінфраструктури повинно затвердити перелік повітряних суден, на які поширюватиметься надання держгарантій. Після врегулювання загроз, невикористані кошти спрямують на відновлення обсягів резервного фонду бюджету.

Міністерству фінансів доручено забезпечити погодження перерозподілу видатків з бюджетним комітетом Верховної Ради та внести відповідні зміни до розпису бюджету.