Наприкінці січня астрономи-аматори заявили, що другий ступінь ракети SpaceX Falcon 9, яка була запущена у 2015 році, зіткнеться з Місяцем 4 березня 2022 року о 12:25 за Гринвічем.

Ця історія викликала бурю публікацій у ЗМІ. Більшість з яких критикувала SpaceX за те, що вона не змогла належним чином утилізувати другий ступінь своєї ракети Falcon 9 після запуску місії NOAA Deep Space Climate Observatory, або DSCOVR, у 2015 році. Європейському космічному агентству навіть довелося пояснювати, що воно дбає про збереження достатньої кількості палива, щоб вивести відпрацьовані ступені ракет на стабільні орбіти навколо Сонця.

Проте виявилося, що всі були неправі. Фактично, другий ступінь Falcon 9 не вріжеться в Місяць наступного місяця. Натомість ймовірно, це китайська ракета.

Білл Грей, який є автором широко використовуваного програмного забезпечення Project Pluto для відстеження навколоземних об’єктів і був першоджерелом історії про Falcon 9, визнав помилку на своєму вебсайті в суботу. Він пояснив, що ще у 2015 році він та інші спостерігачі знайшли в небі невпізнаний об’єкт і дали йому тимчасову назву WE0913A. Подальші спостереження показали, що це, ймовірно, був створений людиною об’єкт, і незабаром другий ступінь ракети, яка використовувалася для запуску DSCOVR, став головним кандидатом.

Грей написав у суботу:

«Я думав, що це або DSCOVR, або якесь обладнання, пов’язане з ним. Подальші дані підтвердили, що так, WE0913A пройшов повз Місяць через два дні після запуску DSCOVR, і я та інші визнали, що ідентифікація другого ступеню є правильною. Об’єкт мав приблизно ту яскравість, яку ми очікували, з’явився в очікуваний час та рухався по розрахованій орбіті».

Це могло бути нешкідливою та абсолютно непоміченою помилкою, поки астрономи не виявили, що цей об’єкт ось-ось вріжеться в Місяць. Несподівано потенційна помилка ракети Falcon 9 — зрештою, Ілон Маск є світовою знаменитістю — стала великою новиною в усьому світі.

Проте інженер Джон Джорджіні з Лабораторії реактивного руху NASA зрозумів, що цей об’єкт насправді не є другим ступенем ракети Falcon 9. У суботу вранці він написав Грею, пояснивши, що траєкторія космічного корабля DSCOVR не наблизилася до Місяця. Тому другий ступінь вкрай малоймовірно міг би в нього врізатися. Це спонукало Грея докопатися до своїх даних і визначити інших потенційних кандидатів.

Незабаром він знайшов одну: китайську місію Chang’e 5-T1, запущену в жовтні 2014 року на ракеті Long March 3C. Ця місячна місія відправила невеликий космічний корабель на Місяць як попередній тест для можливого повернення місячного зразка. Час запуску та траєкторія майже точно збігаються з орбітою об’єкта, який в березні впаде на Місяць.

«У певному сенсі це залишається «непрямим» доказом», — написав Грей. «Але я вважаю це досить переконливим доказом. Тому я переконаний, що об’єкт, який має влетіти в Місяць 4 березня 2022 року о 12:25 за Гринвічем, насправді є другим ступенем ракети Chang’e 5-T1».