Спостереження астрономів-аматорів дозволили встановити, що другий ступінь ракети SpaceX Falcon 9, яка була запущена у 2015 році, зіткнеться з Місяцем 4 березня 2022 року о 12:25 за Гринвічем.

Насправді падіння космічного апарату на Місяць не є чимось новим. Перші зонди, що досягли місячної поверхні в 1950-х та 60-х роках, були навмисно сконструйовані так, щоб зазнати краху. Це було потрібно, щоб продемонструвати здатність досягти Місяця, а заразом зібрати дані для планування подальших м’яких висадок роботів та екіпажів.

З того часу на Місяць впало безліч інших апаратів, включаючи РН S-IVB епохи “Аполлона” і ступені місячних модулів, а також ряд орбітальних апаратів, які або виробили свій ресурс, або були навмисно спрямовані на південний полюс Місяця в пошуках води.

І хоча космічне сміття регулярно падає на Землю, більша його частина згоряє в атмосфері. А ось Місяцю, попри майже повну відсутність атмосфери, вдавалося уникати випадкового зіткнення з такими предметами, як ракети. До цього моменту.

Останні розрахунки показують, що ракета вріжеться в Місяць на широті +5,18, східній довготі 233,55, в районі Mare Orientalis, що розташовано на кордоні між ближньою та далекою сторонами Місяця. Через вплив сонячного світла та сонячних вітрів, що тиснуть на порожній циліндричний корпус ракети, результати можуть відрізнятися на кілька кілометрів та/або секунд.