Схоже, що погрози Meta Platforms Inc. (колишня Facebook) залишити Європу через блокування переговорів щодо нових правил конфіденційності анітрохи не злякали політиків Німеччини та Франції.

Міністр економіки Німеччини та міністр фінансів Франції у своєрідній манері відреагували на коментарі в річному звіті Meta. Нагадаємо, в ньому згадувалося, що якщо компанія не зможе покладатися на нові або чинні угоди про перенесення даних, то вона “ймовірно, не зможе пропонувати у Європі низку найбільш значущих продуктів та послуг, включаючи Facebook та Instagram”.

“Після злому я чотири роки жив без Facebook і Twitter, і життя було фантастичним”, – заявив міністр економіки Німеччини Роберт Хабек журналістам на спільному заході разом з міністром фінансів Франції Брюно Ле Мейром у Парижі.

“Я можу підтвердити, що життя без Facebook дуже хороше, і що ми чудово обійдемося без нього”, – додав Ле Мейр. “Цифрові гіганти повинні розуміти, що європейський континент чинитиме опір і затверджуватиме свій суверенітет”.

У відповідь на це Meta опублікувала новий пресреліз, в якому заперечує спроби шантажу зі свого боку і заявляє, що “абсолютно не погрожує” відключити платформи, але… І ось тут йде низка цілком прозорих натяків на те, що саме це і може трапитись.

Зізнаємося чесно, жадібність компаній Марка Цукерберга вже давно не викликає подиву, а жителі ЄС є значним шматком пирога. З іншого боку, європейські політики позитивно оцінили практику видавлювання штрафів із міжнародних компаній. Тим цікавіше спостерігати за черговою сутичкою.