Метавсесвіт (Metaverse) включатиме мережу віртуальних середовищ, доступних через різні пристрої, де користувачі зможуть працювати, спілкуватися і грати. Цей термін та ідея, що лежить в його основі, належать Facebook, яка змінила свою назву на Meta, щоб показати, наскільки серйозно її керівництво ставиться до створення нових віртуальних реальностей.

Однак це рішення популярної соціальної мережі також викликало питання про можливе домінування деяких великих гравців — тих, хто інвестує в технологію найбільш значні кошти. А кошти будуть точно значні — тільки цього року продажі метанерухомості зростуть до $1 млрд.

Зрозуміло, законодавці ЄС не могли пройти повз такий ласий пиріг для потенційних і зовсім не віртуальних штрафів. “Метапростір вже тут”, – заявила Маргрете Вестагер, Європейський комісар з питань конкуренції. – “Тому, звичайно, ми починаємо аналізувати, якою буде роль регулятора, нашого законодавчого органу”.

Facebook вже давно знаходиться під прицілом Вестагер у зв’язку зі збором та використанням даних. Компанію можуть оштрафувати на суму до 10% глобального обороту, якщо визнають винною у порушенні антимонопольних правил блоку.

Meta, яка робить ставку на те, що Metaverse стане наступником мобільного інтернету, інвестує значні кошти у віртуальну та доповнену реальність. Проте компанія не поділилася достатніми подробицями про те, як бренди монетизуватимуться у Metaverse.