Американська компанія MetaMetric Solutions опублікувала дані про попит на віртуальну нерухомість у чотирьох найбільш популярних метавсесвітах. Згідно зі звітом аналітиків, за останній рік користувачі придбали метаактивів на «територіях» Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels і Somnium на загальну суму понад $500 млн. Цьогоріч продажі цифрових нерухомих активів також продовжують активно зростати — лише у січні вони перетнули позначку у $85 млн. Якщо такі темпи вдасться зберегти, ринок віртуальної нерухомості у кінці 2022 становитиме понад $1 млрд, упевнені експерти. Ба більше, їхні колеги з BrandEssence Market Research прогнозують стабільне зростання галузі аж до 2028 року.

Відзначимо, що сьогодні у світі запущено понад 15 різних «метавселенських» платформ, і щотижня з’являються нові гравці. При цьому основна частина ринку наразі зосереджена на «великій четвірці» – Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels і Somnium. На цих платформах вже придбано близько 269 тис. приватних віртуальних ділянок різного розміру.

Згідно з дослідженням Republic Realm, платформа Sandbox домінує в галузі, контролюючи 61% ринку метаземлі. У першому місяці 2022 року більше ніж 75% угод з цифровою нерухомістю, що відбулись у метавсесвітах, були оформлені на базі саме цього сервісу. Усього на метамайданчику Sandbox нині налічується 166 тис. приватних ділянок площею 96 м² кожна. Їхня ціна при первинному продажу становила $12,7 тис. у криптовалюті Etherium.

Слідом йде Decentraland — на території цього метавсесвіту розташовані 90,6 тис. приватних ділянок розміром 16х16 м кожна, які продавались по $14,5 тис. за штуку. Інші земельні метаактиви розподілені між Cryptovoxels, Somnium і менш значущими компаніями-постачальниками.

Як зазначає CNBC, ключова проблема для інвесторів, котрі цікавляться новою галуззю, полягає в тому, як визначити вартість та ризик активу, дефіцит якого створений штучно, а перспективи — дуже туманні. У розмові з журналістами гендиректор Republic Realm Джанін Йоріо, яка активно інвестує в нерухомість у метавсесвітах, розповіла, що дати конкретну відповідь на це питання зараз неможливо.

«Існують великі ризики, але також і великі потенційні вигоди», – пояснила Йоріо.

Її компанія заплатила рекордні $4,3 млн за «землю» на платформі Sandbox, створила на цій метаземлі метаострови, побудувала на них метавілли й виставила їх на продаж. В результаті Republic Realm вже вдалося продати 90 віртуальних островів вартістю по $15 тис. кожен, причому декілька з них зараз виставлені на перепродаж по $100 тис. за штуку. Крім того, підприємство також торгує віртуальними човнами й водними мотоциклами.

Йоріо зазначає, що бігти й скуповувати масово землю у віртуальному Манхеттені чи цифровому Монако немає сенсу, оскільки цінність викупленої у метавсесвіті ділянки визначатиметься тим, як власники нею розпорядяться. Наприклад, користувач може побудувати на ній архітектурну пам’ятку або музей. Тоді об’єкт оцінюватиметься як витвір мистецтва і буде приваблювати відвідувачів разом з охочими придбати це метамайно за ціною, що значно перевищує вартість метаземлі, на якій воно знаходиться. Геолокація майданчика у метавсесвіті не матиме особливого значення, вважає Йоріо.

«Ви можете телепортуватися куди завгодно, тому конкретне місцеперебування не так важливе», – додає глава Republic Realm.

Втім, схоже, що не всі інвестори згодні з нею. Так, ділянки землі біля метаактивів виконавця Snoop Dogg й компанії Atari у метавсесвіті Sandbox вже коштують дорожче, ніж звичайні.

Водночас деякі підприємці та експерти вважають, що торгівля нерухомістю у метавсесвітах більше схожа на фінансові піраміди, ніж на перспективний бізнес. Професор Університету Індіани Едвард Кастронова стверджує, що деяким стартапам вдалося зловити «інформаційну хвилю» і привернути до себе увагу інвесторів, але комерційного підґрунтя подібні проєкти насправді не мають.

«Продажі землі в метавсесвіті є фінансовою пірамідою. Метавсесвіт – це Ельдорадо для інтернет-стартапів. Вони переслідують її у джунглях і вмирають», – заявив Кастронова.

Він пояснює, що реальна земля є дорогим товаром, оскільки вона не нескінченна. Віртуальні ж світи можна створювати скільки завгодно, а ще вони не мають якихось обмежень за площею й здатні безперешкодно нарощувати власні квадратні метаметри (це, до речі, вже активно робить Sandbox), тож такий товар не може мати велику цінність й «здується» у майбутньому, залишивши наївних інвесторів зі знеціненими активами й значними збитками. У цьому контексті СNBC нагадує, що це вже не перший бум віртуальної нерухомості, й таким компаніям, як Second Life, що спеціалізувалися на метажитті, раніше не вдалося виправдати очікування.

Ендрю Кігель, засновник та гендиректор компанії Tokens.com, яка створила інвестфонд і залучила $16 млн для інвестицій у метанерухомість, своєю чергою, розкритикував позицію Кастронови. За його словами, консервативні інвестори глузують з землі у метавсесвітах, оскільки не усвідомлюють реальну значущість віртуальних предметів.

«Проблема багатьох людей полягає в тому, що є покоління, яким важко приписувати цінність цифровим речам, які ви не можете потримати в руках і які не мають фізичних характеристик. Молоде покоління не має із цим проблем. Як і у випадку з NFT, технологія блокчейна дозволяє метаоб’єктам бути цифровими, унікальними і дефіцитними. Ви можете володіти ними, зберігати їх, відображати та продавати», — пояснив Кігель.

До речі, нещодавно його компанія витратила $2,4 млн на ділянку землі в модному районі Decentraland. На ній Tokens.com планує відкрити роздрібні метамагазини та проводити різноманітні модні метазаходи від реальних брендів одягу, а також розміщувати рекламні бігборди. Підприємство переконане у комерційному потенціалі метавсесвіту, який приваблює молоду цифрову аудиторію — а саме у неї «ціляться» сьогодні більшість брендів.