На рахунках усього п’яти найбільших IT-компаній – Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon та Meta Platforms (Facebook) накопичилось вже майже $650 млрд. Про це йдеться у матеріалі Bloomberg. Це може призвести до нової хвилі великих угод про поглинання, особливо на тлі того, як акції таких привабливих компаній, як Peloton та Netflix дещо подешевшали.

Наприклад Amazon проводила консультації щодо потенційної угоди з Peloton. Станом на 31 грудня 2021 р. гігант електронної комерції мав $96 млрд готівки та цінних паперів, що в дев’ять разів перевищує ринкову вартість Peloton, навіть після того, як у понеділок акції зросли на 31%. Peloton, який виробляє спортивне обладнання, велотренажери та бігові доріжки підключені до інтернету, є доволі привабливим активом, особливо у час пандемії.

На рахунках великих технологічних компаній накопичилось майже $650 млрд

Багато інших компаній також завантажені готівкою, яку банально нікуди дівати, особливо враховуючи досить жорсткі позиції регуляторів щодо великих поглинань. Очолює список багатіїв Apple з $202,6 млрд «у кишені». Це більше, ніж капіталізація Netflix, Qualcomm або Intel. $169 млрд на рахунках Alphabet. $132 млрд у Microsoft. Amazon та Meta мають $96 та $48 млрд відповідно.

Тобто великі угоди неминучі, особливо зараз, коли акції деяких компаній впали. Наприклад Netflix торгує за найнижчою оцінкою за майже 10 років, а PayPal впав до рівня березня 2020 року.

Укладання технологічних угод 2022 року вже розпочато: угода Microsoft та Activision Blizzard на $69 млрд та продаж Citrix Systems за $13 млрд зробили січень 2022 року одним з найактивніших за всю історію галузі.

Але є шанс, що ці мільярди доларів не допоможуть і деякі угоди не отримають дозволів антимонопольних органів США, які намагаються посилити перевірку великих придбань, заявляючи, що потрібна нова структура для боротьби зі сплеском угод, що загрожує збільшити й без того високу монополізацію в технологічних галузях.