Попри досить дивну ситуацію з запропонованою поміччю та неможливість відповісти на цю пропозицію, SpaceX Ілона Маска вже допомагає відновити інтернет-зв’язок з тихоокеанською острівною державою Тонга. За словами чиновника на Фіджі, роботи вже почалися.

Єдиний оптоволоконний кабель, що зв’язував Тонга з інтернетом та з усім іншим світом, було пошкоджено виверженням вулкана 15 січня 2022 р. Відтоді стало можливим лише обмежене підключення.

«Команда SpaceX зараз на Фіджі, створює шлюзну станцію Starlink, щоб відновити зв’язок Тонга зі світом», – написав у Twitter генеральний прокурор Фіджі Айяз Саєд-Хайюм.

Терміни роботи фахівців SpaceX незрозумілі, хоча Fijian Broadcasting Corporation, посилаючись на Саєда-Хайюма, заявила, що інженери будуть працювати на наземній станції на Фіджі протягом шести місяців. SpaceX, прем’єр-міністр Тонга та державна телекомунікаційна корпорація Tonga Communications Corporation поки що не відповіли на запити журналістів.

Крім налаштування супутникового інтернету від SpaceX, є інформація про спроби відремонтувати пошкоджений підводний кабель. Ремонтний корабель Reliance вже майже тиждень перебуває біля узбережжя головного острова Тонга.

Нагадаємо, виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай 15 січня 2022 р. спричинило цунамі, яке знищило поселення та курорти острівного королівства Тонга, та навіть накрило столицю країни Нукуалофа, де проживає близько 105 000 людей. Це одне з найбільших вивержень вулканів, що зафіксовано за всю історію спостережень.