Засновник Tesla та SpaceX Ілон Маск запитав у твіттері, чи хотіли б жителі Тонга, щоб він врятував їх від потенційно місячного відключення від інтернету. Невелика тихоокеанська острівна держава стала місцем жахливого виверження вулкану, яке спричинило масову евакуацію, втрату електроенергії та відключення інтернету по всій країні через сильно пошкоджений підводний оптично-волоконний кабель.

У твіті, відповідаючи на статтю Reuters про відключення, Маск запитав: «Чи можуть люди з Тонга повідомити нам, чи важливо для SpaceX надіслати термінали Starlink?».

Ілон Маск запропонував жителям Тонга у твіттері відновити інтернет через Starlink. Але в них немає інтернету, щоб відповісти

Маск мав на увазі супутниковий інтернет-сервіс SpaceX Starlink, який вже випустив на орбіту близько 1900 супутників. Користувачі з активним терміналом Starlink можуть підключатися до супутників компанії, щоб, теоретично, досягти швидкості завантаження та вивантаження, що наближається до швидкості широкосмугового доступу. Останніми роками Starlink збільшив свою потужність і, як повідомляється, наприкінці минулого року був на шляху до глобального покриття.

Хоча не ясно, чи просив хтось із чиновників Тонга про підтримку Маска після його повідомлення. Проте, як стало відомо, представник Тонга в Новій Зеландії Шейн Реті, звернувся до Маска з цього приводу ще в минулий понеділок, коли надіслав листа з проханням про термінову допомогу з поновленням інтернету.

«Я з повагою прошу, чи не могли б ви знайти шлях, щоб забезпечити терміновий інтернет-зв’язок Starlink чиновникам і добрим людям Тонга в цей момент потреби», — запитав Реті у своєму короткому зверненні до найбагатшої людини світу.

Ілон Маск запропонував жителям Тонга у твіттері відновити інтернет через Starlink. Але в них немає інтернету, щоб відповісти

Користувачі твіттера почали повідомляти Маску, що у жителів Тонга очевидно немає доступу до інтернету й вони не можуть попросити його про допомогу. На що Ілон відповів, що «нам зараз складно це зробити, тому що у нас недостатньо супутників із лазерним зв’язком, але є геосателіти, які обслуговують регіон Тонга. Ось чому я прошу чіткого підтвердження».

Ілон Маск запропонував жителям Тонга у твіттері відновити інтернет через Starlink. Але в них немає інтернету, щоб відповісти

Чи змогли чиновники Тонга надати Ілону чітке підтвердження необхідності доступу через Starlink, зараз невідомо. Як повідомляє уряд острівної держави, в ці дні вони використовують обмежені послуги супутникового інтернету для зв’язку із зовнішнім світом. Телефонний зв’язок також відновлюється. Однак більшість тонганців все ще ізольовані від доступу до інтернету, й це може тривати до чотирьох тижнів, поки ремонтники будуть виконувати важке завдання по виправленню ймовірного обриву єдиного в країні підводного оптично-волоконного кабелю довжиною 830 кілометрів, що з’єднує Тонго з сусіднім Фіджі.

Це не перший випадок, коли Маск пропонує допомогу під час кризової події, але так і не надає її. Ще у 2019 році широковідомою стала історія, коли Маск запропонував побудувати міні-підводний човен, щоб врятувати 12 дітей, які потрапили в пастку в тайській печері. Як стверджували тоді вчені, ідея Маска не була практичною, і її не реалізували. Проте та сага закінчилася не дуже красиво, адже Маск звинуватив британського дайвера, який врешті-решт врятував дітей, у педофілії після того, як він висміяв зусилля Маска по порятунку. На щастя, поки що немає жодної згадки про те, щоб Маск звинувачував будь-яких чиновників Тонга в підступній поведінці.

Минув майже тиждень з моменту вибуху вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай, і світ все ще отримує чітке уявлення про збитки. Нові фотографії, опубліковані в твіттері уряду Тонга, демонструють велику кількість руйнувань. Вчені з Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань тепер стверджують, що ударну хвилю від виверження було виявлено на станціях моніторингу аж до Антарктиди.

Ілон Маск запропонував жителям Тонга у твіттері відновити інтернет через Starlink. Але в них немає інтернету, щоб відповісти

«Це найбільше, що ми коли-небудь бачили», — сказав NPR геофізик Ронан Ле Брас. Вчені NASA, тим часом оцінюють, що виверження було еквівалентно вибуху близько 10 мегатонн. Це приблизно в 500 разів потужніше за ядерну бомбу, яку США скинули на Хіросіму під час Другої світової війни.