Інструмент зламу Pegasus від NSO Group зазнав такого підвищеного тиску, що його розробники навіть розмірковують про закриття проєкту. Водночас коли іноземні уряди та ФБР купували Pegasus, існувала менш відома альтернатива.

У новому звіті стверджується, що конкурент NSO Group, вузькопрофільна фірма QuaDream, також скористалася недоліком iPhone, який дозволив віддалено зламати смартфони. Як повідомляє Reuters, п’ять неназваних джерел підтвердили існування QuaDream — другої ізраїльської компанії, яка займається зламами ґаджетів. Джерела кажуть, що QuaDream отримав таку ж здатність скомпрометувати iPhone, що й Pegasus, ще й майже одночасно з NSO Group.

Компанію QuaDream було засновано у 2016 році. Її основним програмним забезпеченням для зламу була утиліта під назвою Reign. Згідно зі звітом, у 2019 році компанія рекламувала можливість зламати 50 смартфонів на рік за плату в розмірі $2,2 мільйона плюс плата за обслуговування. За додаткові гроші доступні такі опції, як “запис дзвінків у реальному часі”, а також навіть активація камери та мікрофона.

У письмовій заяві Reuters представник NSO Group повідомив, що компанія “не співпрацювала” з QuaDream. Разом з тим речник зазначив, що “індустрія кіберрозвідки продовжує швидко розвиватися у всьому світі”.

Хоча QuaDream та NSO Group розробляли шпигунське ПЗ незалежно, вони обидві використовували ту саму вразливість iPhone ForcedEntry. Коли Apple виправила недолік спеціально для блокування NSO Group, вона також заблокувала систему QuaDream. Діру в безпеці було закрито в iOS 14.8. Неясно, чи є у них якісь способи атаки на iOS 15.