З публікації ресурсу Calcalist стало відомо, що поліція Ізраїлю використовує сумнозвісну шпигунську програму Pegasus компанії NSO проти власних громадян. Злами телефонів, як стверджується, здійснювалися без ордерів та без будь-якого судового нагляду.

Список постраждалих включає противників колишнього прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. Раніше розробник шпигунського ПЗ, ізраїльська компанія NSO стверджувала, що Pegasus ніколи не використовуватиметься на території Ізраїлю.

У деяких випадках зломи проводилися для кримінальних розслідувань, хоча поліція робила певні кроки, щоб приховати джерело своїх доказів. В інших випадках ПЗ Pegasus використовувалося для зламування телефонів учасників політичних протестів, без будь-якого дозволу суду.

Сайт не розкриває своїх джерел. Citizen Lab активно займається виявленням жертв Pegasus та підтвердила це повідомлення. Компанія Apple також повідомляє власників iPhone, конфіденційність яких, ймовірно, була порушена шпигунським ПЗ.

У NSO заявили, що не коментують інформацію про клієнтів. Поліція Ізраїлю офіційно заперечує, що діє поза законом, але не заперечує, що використовує шпигунські програми NSO. Проте в цьому випадку обсяг інформації про те, яким чином було санкціоновано атаки, вказує саме на джерело всередині поліції.