Вчора станції метро у Дніпрі від Архітектурного бюро Захи Хадід, сьогодні American University Kyiv (AUK) в оновленій будівлі Річкового вокзалу у Києві! Про заплановане у березні відкриття AUK пише видання «Хмарочос».

У занедбаній будівлі Річкового вокзалу на Поштовій площі Києва, яку приведуть до ладу, відкриється перший приватний університет в Україні з американськими стандартами освіти – American University Kyiv. При цьому це лише перший корпус навчального закладу, у 2023 р. планується розширення та відкриття нових локацій.

В будівлі Річкового вокзалу Києва вже в березні 2022 р. почне працювати Американський університет

Університет створюється у співпраці з Arizona State University (ASU) розташованому у місті Темпе, штат Аризона. Arizona State University закінчили 5 лауреатів Нобелівської премії та 9 лауреатів Пулітцерівської премії, та взагалі-то, це один з найбільших вищих навчальних закладів США. Українським студентам буде відкрито доступ до понад 5 000 курсів та 600 програм ASU, а також можливість отримати подвійний диплом за програмою обміну.

Ректором новозаснованого вишу став український економіст – доктор Роман Шеремета, який спеціалізується на експериментальній економіці та теорії ігор.

15 березня 2022 р. перші 50 студентів American University Kyiv повинні розпочати навчання за магістерськими програмами з ІТ та управління бізнесом. У вересні 2022 р. розпочнеться бакалаврська програма за цими напрямками, до неї планують залучити близько 300 студентів. Протягом наступних десяти років Американський університет має намір відкрити програми з інженерії, медицини, архітектури, дизайну та права.

Навчання вестиметься англійською мовою. До викладання будуть залучені англомовні професори з різних країн та топові науковці України.

В будівлі Річкового вокзалу Києва вже в березні 2022 р. почне працювати Американський університет

Планується, що абітурієнти зможуть вступати в університет не лише під час державної вступної кампанії, а й у будь-який зручний для них час. Студент не буде прив’язаний до групи, а сам формуватиме свій розклад й навантаження, як в американських вишах.

Вартість навчання в Американському університеті складе $8000 – 9000 на рік, проте студентам можуть надавати стипендії на індивідуальних умовах. Це, звісно, значно більше, ніж в більшості вітчизняних вишів, але набагато менше ніж коштує навчання у США.

В будівлі Річкового вокзалу Києва вже в березні 2022 р. почне працювати Американський університет

Американський університет орендував будівлю Річкового вокзалу на 10 років. До реконструкції будівлі залучено вашингтонську студію дизайну Perkins&Will, інвестиції в реновацію складають $6 млн. У цій будівлі планують відкрити 15 аудиторій, локації для спільної роботи студентів, конференц-зали, студентську наукову бібліотеку, а також кафе та обідню зони. Корпус вміщатиме до 2000 учнів.

«Ми зберігаємо і реставруємо всі мозаїки та основні приміщення. Намагаємось максимально зберегти історичний контекст, стіни залишаємо оригінальними. Проєкт досить дорогий (коштовний) – ми реставруємо історичну пам’ятку України, яка занепадала, і використовуємо для цього кошти приватних інвесторів», — каже Роман Шеремета.

Загальні заплановані інвестиції у виш складають $33 млн.

Планується, що будівля Річкового вокзалу залишиться відкритою для відвідувань, але з пріоритетом навчального процесу. Відвідувачі не повинні заважати студентам. Можливо, мова йде про обмежений доступ у рамках екскурсій, як це робиться у деяких закордонних вишах.