Чеський стартап Zuri представив концепцію нової моделі свого гібридного аеротаксі. Тепер це апарат з вісьмома поворотними гвинтами, виконаний за літаковою схемою. Як пише New Atlas, саме цю модель компанія розраховує відправити у масове виробництво.

Зазначимо, що Zuri створює гібридне аеротаксі з 2017 року. Згідно з початковою концепцією, воно мало бути виконане за схемою з чотирма балками на крилі, вісьмома VTOL-гвинтами та штовхаючим гвинтом позаду фюзеляжу. Торік стартап розпочав випробування безпілотного демонстратора. Потім розробники мали намір продовжити тестування на одномісному експериментальному пілотованому літальному апараті.

Втім, у січні Zuri представив концепцію нової моделі свого гібридного аеротаксі. У стартапі переконують, що саме це рішення буде відправлене у масове виробництво.

Чеський стартап Zuri після початку випробувань перепроєктував своє гібридне аеротаксі

Нове аеротаксі виконане за літаковою схемою. Чотири гвинти розташовані у нього на крилі, і ще чотири — на хвості. Пропелери при цьому поворотні. Перебуваючи у положенні паралельно до землі, вони дозволятимуть апарату злітати й сідати вертикально. А у повітрі, при відхиленні на кут до 90 градусів, — переходити до швидкого та енергоефективного горизонтального польоту. Живлення рушіїв забезпечуватимуть акумуляторні батареї, які, своєю чергою, отримуватимуть енергію від паливного електрогенератора на борту.

Як і раніше, розробники планують, що їх аеротаксі зможе пролітати до 700 кілометрів на одній заправці. Щоправда, з крейсерською швидкістю 300, а не 320 кілометрів на годину. Для посадки рішенню буде достатньо майданчику розміром 26 x 26 м. Апарат зможе перевозити чотири-п’ять пасажирів, включаючи пілота, а також матиме вантажну версію.