Авіаційний стартап Zuri, заснований у Празі, оголосив про початок льотних випробувань свого першого аеротаксі. Компанія працює над гібридною моделлю чотиримісного апарата, що використовує акумулятори при зльоті та посадці, а в процесі горизонтального польоту покладається на двигун внутрішнього згоряння. За словами розробників, такий підхід здатен забезпечити достатньо конкурентні характеристики при порівняно невеликих витратах – VTOL-апарат обіцяє запас ходу до 720 км та максимальну швидкість до 320 км/год.

Перша модель Zuri — це, по суті, модернізований літак із двома великими крилами та чотирма перпендикулярними стійками для роторів, причому дві середні гондоли з’єднані за допомогою досить великого заднього крила. Група з восьми гвинтів відповідає за вертикальні зліт та посадку — на цих етапах польоту аеротаксі застосовує електричну трансмісію. Коли апарат набирає достатню висоту, у гру вступає ДВС: вмикається штовхаючий гвинт позаду корпуса, VTOL-ротори фіксуються в положенні з найменшим повітряним опором — і апарат переходить у горизонтальний політ, як традиційний літак.

Чеський стартап Zuri прагне розробити аеротаксі з запасом ходу 720 км

Як зазначає New Atlas, Zuri – не єдина компанія, що пожертвувала екологічністю при розробці повітряного транспорту нового покоління. Стартапи Ascendance, Manta, Samad Aerospace та Colorado XTI Aircraft також відмовилися від повністю електричних моделей своїх VTOL-апаратів, щоб збільшити запас ходу та прискорити їхню сертифікацію. Більшість з розробників пояснюють свій вибір тим, що акумуляторні блоки надмірно важкі, а водень, як екологічна альтернатива традиційному паливу, — занадто важкодоступний, тому бензин залишається оптимальним рішенням, якщо треба забезпечити пристойну дальність та швидкість.

Концептуальні рендери інтер’єру майбутнього аеротаксі Zuri.

Що стосується випробувань, то Zuri почав підіймати у повітря мініатюрні прототипи апарату з розмахом крил 2 та 5 метрів ще у 2018 році, і з того часу перейшов до розробки повномасштабної моделі. Наразі стартап готується до її повноцінного тестування — остання версія апарату відповідає розмірам комерційної моделі на 90% і має розмах крил 11 метрів. Найближчими місяцями Zuri проведе серію льотних тестів для оцінки здатності аеротаксі до «зависання» у повітрі. Якщо тести підтвердять ефективність технології, розробники перейдуть до випробування горизонтальних польотів, у тому числі за участю людей.

На фото зображена остання на цей час тестова версія майбутнього аеротаксі Zuri на землі та у повітрі.

З моменту заснування у 2017 році Zuri залучив близько $2,7 млн венчурного фінансування. Компанія стверджує, що вже має необхідні кошти для завершення розробки апарату, але в майбутньому планує знайти додатковий капітал для сертифікації та комерціалізації рішення.

Джерело: hightech.plus