За результатами першого фінансового кварталу 2022 року (жовтень-грудень 2021 р.) Apple не лише показала рекордний дохід у $123,9 млрд, а й вперше за останні 6 років повернула собі позицію лідер у сегменті смартфонів на одному з найбільших світових ринків, китайському.

За даними аналітиків Counterpoint Research, зараз Apple контролює 23% китайського ринку смартфонів. Станом на грудень 2021 р. продажі iPhone зросли на 32% проти 2020 р. Цікаво, що це сталося у той час, коли весь ринок смартфонів у Китаї просів на 9%.

«iPhone 13 досяг успіху завдяки відносно нижчій стартовій ціні на момент запуску у Китаї, а також новій камері та функціях 5G. Крім того, Huawei, головний конкурент Apple на ринку преміум-класу, зіткнулася зі зниженням продажів через тривалі санкції США» – каже аналітик Counterpoint Research Менг Менг Чан.

Наразі Huawei має лише 7% ринку смартфонів Китаю, а продажі впали на 73% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляє Counterpoint Research.

Якщо ж говорити о справжніх конкурентах Apple, то зараз це китайський бренд Vivo, який займає друге місце з часткою ринку в 19%. За ним йде Oppo з 17%.

Honor, бренд смартфонів, який раніше належав Huawei, але був виділений в окремий бізнес, став четвертим та займає 15% китайського ринку. П’ятий Xiaomi з 13%.