Останнім часом трекер AirTag став героєм не дуже гарних новин. Невеличкий ґаджет мав показувати місцеперебування втрачених з ним речей, а натомість деякі люди використовують його для стеження за іншими та навіть викрадання автівок. Такі випадки набули широкого розголосу у ЗМІ.

Коли AirTag було запущено у квітні 2021 року, Apple підкреслила, що в пристрої є вбудовані засоби захисту від переслідування. Це були сповіщення, надіслані на iPhone, якщо з часом виявлялося, що AirTag рухається разом з ними. А також звукові сповіщення від самого ґаджету. Але спочатку тег сповіщав про себе аж через три дні, що потім було змінено на випадковий час між 8 годинами та добою після втрати сигналу зі смартфоном користувача.

Критики все одно вистачало. Пізніше компанія випустила окремий додаток для користувачів Android, який дозволяє побачити AirTag поряд. Але й тут є недолік — в автоматичному режимі він не працює.

У вівторок Apple тихо випустила “Посібник користувача з особистої безпеки”, щоб допомогти “кожному, хто стурбований або зазнає порушення приватності, переслідування чи домагання”. Посібник є ресурсним центром, який допомагає людям зрозуміти, які у них є варіанти, якщо вони хочуть заблокувати комусь доступ до спільної інформації, а також до функцій особистої безпеки, доступних в екосистемі Apple. 

Привертає до себе увагу сторінка «Залишайтеся у безпеці за допомогою AirTag та інших Find My-аксесуарів», в той час, коли все більше людей заявляють про те, що їх переслідують із такими пристроями.

Як зазначає 9to5Mac, гайд здебільшого реорганізовує інформацію із конфіденційності даних, яка вперше була опублікована близько року тому. Загалом це непоганий ресурс зі швидким доступом до інформації про безпеку та що робити у випадках, якщо цій безпеці щось загрожує. Він розділений на вступне пояснення, розділ під назвою “перегляньте та вживайте заходів”, контрольні списки особистої безпеки та список доступних інструментів безпеки та конфіденційності.

Окрім AirTag, посібник розглядає такі питання, як блокування невідомих спроб входу, як безпечно зберігати дані в iCloud, як налаштувати Touch та FaceID, а також контролювати, як інші можуть бачити ваше місцеперебування.

Але розділ з безпеки AirTag є доволі базовим. Він дає простий опис того, як змінюються ідентифікатори Bluetooth у мережі Find My, які є заходи проти переслідування, що робити, якщо ви чуєте або отримуєте сповіщення від AirTag, а також як перевірити наявність AirTag на Android. Суть полягає в тому, щоб визначити, чи був ґаджет втрачений, відтворити звук для пошуку AirTag, а також повідомити місцеві правоохоронні органи, якщо користувач відчуває, що його безпеці щось загрожує. 

Однак загальна проблема останніх подій полягає в тому, що, попри отримання сповіщень, поліція не знала, як допомогти жертвам. Спроби знайти приховані AirTags не завжди були успішними.

Проте, у гайді є важливе нагадування: ви можете взагалі не отримувати сповіщення, якщо у вас немає сумісного пристрою з правильним програмним забезпеченням. Пристрій має бути оновлений принаймні до iOS або iPadOS 14.5. Хоча й більшість пристроїв Apple їх підтримують, не всі старанно оновлюють свої операційні системи.