Розроблена Політехнічним інститутом Цюриха новинка Zaamigo формою нагадує електричну зубну щітку, але не використовується для чищення зубів. Замість кільця з щетинками, що обертаються, гаджет оснащений невеликою водонепроникною цифровою камерою, оточеною кільцем з восьми світлодіодів.

Після чищення зубів звичайною зубною щіткою користувач поміщає головку Zaamigo у рот і робить шість знімків верхніх та нижніх зубів. Ці зображення передаються через бездротовий зв’язок у фірмовий додаток iOS на iPhone або iPad.

Алгоритми на основі штучного інтелекту перевіряють наявність плям, болючості ясен і зубного каменю. Для розробки алгоритмів автори проаналізували базу даних з тисяч знімків, зроблених Zaamigo. А група експертів-стоматологів визначила проблеми, які є на кожному з кадрів.

Залежно від того, що бачить та розпізнає штучний інтелект, програма дає рекомендації користувачам, як покращити техніку чищення зубів, і навіть може порекомендувати відвідати стоматолога. На жаль, технологія ще не здатна виявити карієс. Розробники кажуть, що така функціональність стане можливою за подальшого розвитку алгоритму.

На подив розробників, хоча Zaamigo рекламується як інструмент для індивідуальної профілактики зубів, він виявився цікавішим для професійних стоматологів. Деякі вже замовили його для своїх клінік та кабінетів.

Коштує пристрій 88 євро, замовити його можна на сайті виробника. Пересилка в Україну безплатна. До речі, якщо ви ще не знаєте, в Україні знову збільшили ліміт на міжнародні посилки без податків — до 150 євро.