Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового та Митного кодексів, тим самим збільшивши ліміт вартості міжнародних посилок зі 100 до 150 євро без необхідності сплачувати ПДВ та мито.

Як і раніше, якщо вартість товарів в посилці перевищує 150 євро, але не є більшою за 1000 євро, отримувачу треба сплатити 10% ввізного мита та ПДВ, а базою для сплати буде сума різниці між вартістю посилки та лімітом у 150 євро.

Законом також запроваджується електронне декларування міжнародних поштових та експрес-відправлень шляхом подання операторами поштового зв’язку та експрес-перевізниками відповідних реєстрів. Що має прискорити та підвищити ефективність здійснення митного контролю та митного оформлення товарів

Як пояснюють автори законопроєкту, ефективність зниження ліміту до 100 євро свого часу не підтвердилася ані даними про кількість відправлень, ані даними про прогнозований обсяг податкових надходжень.

“Зменшення безмитного ліміту до 100 євро призвело до стрімкого скорочення імпортних відправлень в Україну, зменшення доходів міжнародних поштових та міжнародних експрес-перевізників, та активізації “сірих” схем ввезення товарів через кордон”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Крім того, зниження безмитного ліміту призвело до тривалішого оброблення міжнародних поштових відправлень. Тому пропозицію знов підвищити ліміт вартості міжнародних посилок підтримали оператори поштового зв’язку та експрес-перевізниками.