Не встигли ми розповісти, що хмарний підрозділ Alibaba став об’єктом уваги влади США, як влада Китаю також виявилася незадоволеною діями деяких повʼязаних з Джеком Ма компаній.

За даними видання Financial Times, у документальному фільмі, показаному на Центральному телебаченні Китаю, стверджується, що підрозділ Ant Group придбав дві ділянки землі зі знижкою в Ханчжоу у 2019 році. Це сталося одразу після того, як Ant Group отримала частки у двох компаніях мобільних платежів, які належали братові секретаря Комуністичної партії Китаю Чжоу Цзяньгуна.

У документальному фільмі стверджується, що приватні компанії робили “необґрунтовано високі виплати” братові секретаря в обмін на певні державні пільги, а також згадані вище покупки нерухомості.

Ant Group, яка керує надзвичайно популярною системою Alipay і частково належить Alibaba, була єдиним зовнішнім інвестором в одному зі згаданих вище підприємств, додає Financial Times, посилаючись на публічні документи. Крім того, компанія, заснована Джеком Ма, також була інвестором другої компанії зі списку, але поряд із двома іншими корпораціями.

Нагадаємо, що компанії Джека Ма Alibaba належить 30% акцій в Ant Group. Видання Regulation Asia додає, що на тлі скандалу регуляційні органи Китаю вимагають від Ant Group прибрати нову консультаційну послугу з інвестицій у фонди лише через тиждень після її офіційного запуску.