Вашингтон розпочинає масштабне розслідування щодо хмарного бізнесу східного інтернет-гіганта Alibaba, повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела. Новина з’явилася на тлі посилених репресій США щодо китайських технологічних компаній.

Американська влада прагне з’ясувати, чи становить хмарний підрозділ компанії з Китаю ризик для національної безпеки США. Американська сторона шукатиме відповіді на питання, як китайська компанія обробляє та зберігає дані американських клієнтів та інтелектуальну власність, а також чи Комуністична партія Китаю має безперешкодний доступ до інформації, що зберігається на китайських серверах інтернет-гіганта.

Подібно до американських законів, китайське законодавство вимагає повної співпраці з боку національних компаній, якщо на це є вагомі причини.

Агентство Reuters відзначило, що хоча Alibaba Cloud US – це бізнес з доходом близько 50 мільйонів доларів на рік (за даними Gartner), санкції проти американського підрозділу завдадуть шкоди не тільки одному з найперспективніших напрямків, але й компанії в цілому.

Цікаво, що в останньому річному звіті китайської компанії наголошується на потенційній небезпеці для хмарного підрозділу в США у майбутньому.