У день офіційного старту продажів Radeon RX 6500 XT 4 ГБ гарячі новинки можна купити в Україні. Деяким онлайн-майданчикам вдалося дуже оперативно отримати адаптери з перших постачань та запропонувати їх охочим.

Стартові роздрібні ціни помітні на скриншотах. Не можна сказати, що це виявилося великим сюрпризом, але так, фактична вартість перших Radeon RX 6500 XT значно вища за рекомендовану для пристроїв цієї серії – $199.

Першими на нашому ринку з’явилися оригінальні моделі від GIGABYTE, але, судячи з очікуваних позицій, пристрої від інших брендів також будуть пропонуватися за ціною $490–510. Наскільки такі цінники виправдані у поточній ситуації?

Radeon RX 6500 XT вже доступні в Україні. Роздрібні ціни помітно вищі за рекомендовані

Radeon RX 6500 XT вже доступні в Україні. Роздрібні ціни помітно вищі за рекомендовані

Судячи з перших результатів тестів Radeon RX 6500 XT, новинка AMD у режимі Full HD у середньому виявляється на рівні Radeon RX 5500XT 4 ГБ та GeForce GTX 1650 SUPER 4 ГБ. Це означає, що відеокарта приблизно на 20–30% продуктивніша від популярних і широко доступних на ринку GeForce GTX 1650 4 ГБ, які зараз коштують $400+. Тобто теоретично співвідношення ціна/продуктивність новинки схоже з тим, що пропонує зараз базова ігрова модель з чіпом NVIDIA.

Однак Radeon RX 6500 XT має важливий нюанс, який потрібно обов’язково враховувати перед покупкою. Відеокарта використовує всього чотири лінії PCI Express, тому тут дуже важлива пропускна здатність шини. Якщо платформа пропонує стандарт PCI-E 4.0, Radeon RX 6500 XT виглядає в цілому непогано, але якщо ПК обмежений PCI-E 3.0, це значно обмежує можливості відеокарти. Зниження продуктивності в середньому становить близько 15%, але в окремих випадках може досягати навіть 40%. Ще більш катастрофічне падіння продуктивності при використанні PCI-E 2.0, але це актуально вже для вікових ПК.

Нагадаємо, що на платформі Intel підтримка шини PCI-E 4.0 з’явилася лише у порівняно нових чипів Core 11-го та 12-го поколінь (Rocket Lake та Alder Lake). Процесори AMD оснащуються контролерами PCI-E 4.0 починаючи ще з Ryzen 3xxx, але для реалізації потенціалу шини знадобляться материнські плати на чипсетах AMD B550 або AMD X570/X570S. А от гібридні APU виробника обмежені PCI-E 3.0, причому це стосується навіть нових Ryzen 5 5600G і Ryzen 7 5700G.

Подібна залежність від пропускної спроможності інтерфейсу підключення виникла через порівняно невеликий обсяг локальної пам’яті. 4 ГБ не завжди достатньо навіть для середньо-високих налаштувань якості графіки в режимі Full HD. Причому це ще зовсім недавно стверджувала сама компанія AMD. Якщо ж пам’яті відеокарти не вистачає для обробки текстур, то вони частково зберігатимуться в системній пам’яті. Тобто швидкість обміну даними із ОЗП стає принципово важливим параметром.

Тобто Radeon RX 6500 XT розкриється тільки на нових платформах, що також дещо звужує коло потенційних покупців новинки. Та й в цілому відеокарта з 64-бітовою шиною пам’яті, PCI-E х4, двома відеовиходами і відсутністю декодера AV1 за ціною $500 зовсім не виглядає як пропозиція від якої неможливо відмовитись.