У рамках підбивання підсумків 2021 р. КБ «Південне» розповіло про деякі космічні розробки, над якими спеціалісти компанії працювали протягом минулого року.

По-перше, це супутники оптичного спостереження з високою та надвисокою роздільною здатністю. Для першого апарата масою 50 кг з камерою з роздільною здатністю 1 м на піксель завершено ескізне проєктування. Для другого супутника, з роздільною здатністю 0,5 м на піксель розгорнуто роботи з концептуального проєктування.

По-друге, КБ «Південне» розпочав практичну реалізацію проєкту створення ракети-носія середнього класу «Циклон-4М», яку планується запускати з нового космодрому у Новій Шотландії, Канада, будівництво якого повинно розпочатися у 2022 р. Перший запуск «Циклон-4М», контракт на який вже підписано, заплановано на 2023 р. Нова ракета зможе виводити на низьку навколоземну орбіту до 5000 кг вантажу, при цьому вартість одного запуску має скласти близько $45 млн. Крім того, тривають роботи з визначення оптимальної конфігурації ракети-носія «Циклон-5» з багаторазовим першим ступенем.

По-третє, у «Південному» опрацьовують можливість створення авіаційно-космічного комплексу на базі літака «Іл-76» з малою ракетою-носієм на гібридних та рідинних двигунах.

КБ «Південне» для космосу: розвідувальні супутники, «Циклон-4М» та «Циклон-5», авіаційний космічний комплекс

І на останок КБ «Південне» сповістило, що продовжує розробку власного сімейства місячних лендерів.

КБ «Південне» для космосу: розвідувальні супутники, «Циклон-4М» та «Циклон-5», авіаційний космічний комплекс

Нагадаємо, що декілька днів тому український супутник «Січ-2-30» від КБ «Південне» був виведений у космос ракетою-носієм SpaceX Falcon 9 та вийшов на зв’язок з центром керування. Крім того, на початку 2022 року з’явилась інформація, що загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма України на 2021-2025 рр. передбачає виведення на орбіту 8 українських супутників.