Загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма на 2021-2025 рр. передбачає виведення на орбіту 8 українських супутників. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на голову Державного космічного агентства України Володимира Тафтая.

«У програмі є три магістральні напрями – створення космічних систем спостереження Землі та потужної ракетної техніки, впровадження новітніх космічних технологій на ринку послуг та масштабний R&D. Конкретніше: вісім українських супутників на орбіті – один апарат середньої просторової розрізненості, шість апаратів – високої (1 метр) та один – надвисокої (0,5 метра)», – сказав керівник ДКАУ.

За його словами, передбачається також створення ракетно-космічних комплексів важкого класу («Зеніт-7Н»), ракети-носія середнього («Циклон-4М») та легкого («Циклон 1») класів, розробка ракет надлегкого класу.

Крім того, у межах реалізації програми планується серійне виготовлення складових ракет-носіїв Antares та Vega для замовників у США та Європі, створення космічних систем моніторингу навколоземного космічного простору, апаратів для дослідження іоносфери та атмосферного аерозолю, новітніх приладів для участі у міжнародних проєктах спільно з NASA та Європейським космічним агентством. Передбачається розгортання командно-вимірювальної станції телеметричної інформації на антарктичній станції «Академік Вернадський».

Пан Тафтай зауважив, що заплановано також створення Місячного модуля, проєктування та розроблення засобів, систем і приладів для перспективної Місячної місії в межах міжнародної частини програми Artemis.

«Це не повний перелік завдань державної космічної програми, але, думаю, цього достатньо, аби окреслити нашу стратегію – ми захищатимемо державу у космосі, вироблятимемо відому на весь світ потужну ракетно-космічну техніку та інвестуватимемо у R&D», – наголосив голова ДКАУ.

1 грудня 2021 року Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт №6129 «Про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021-2025 роки».

Нагадаємо, за 30 років незалежності, Україна запустила лише 7 супутників, два з яких є мінісупутниками, розробленими студентами НТТУ КПІ. Зараз у дієздатному стані лише студентські проєкти, запущені у 2014 та 2017 рр., супутник «Січ-1М» (2004) діє з обмеженнями. Тому плани запуску восьми космічних апаратів у наступні 4 роки виглядають дуже нереалістично. Тим більше, що розробка такої кількості супутників у такий стислий термін потребує неабиякого фінансування, яке повинно було надійти ще кілька років тому.

Наразі до старту готується супутник «Січ-2-30», запуск якого з космодрому на мисі Канаверал призначено вже на 13 січня. По плану старт відбудеться о 15:25 UTC, тобто о 17:25 за Києвом.