Вже в недалекому майбутньому невзаємозамінні токени (NFT) стануть невіддільною частиною ринків акціонерного капіталу та нерухомості. Про це заявив венчурний підприємець Біл Тай під час конференції Crypto Finance у Санкт-Моріці, Швейцарія. За його словами, NFT – це найбільш ефективний спосіб передачі активів, тому рано чи пізно токени «вийдуть за межі віртуального світу». Єдине питання полягає в тому, коли саме NFT стане масовим явищем у реальному житті.

Відзначимо, що технологія NFT сьогодні використовується для підтвердження права власності на певні віртуальні активи. Це, своєю чергою, дає можливість їх купувати або продавати. Такими активами можуть бути найрізноманітніші цифрові об’єкти, наприклад, популярні в інтернеті зображення або відео. За останній рік кількість угод за участю криптотехнології значно зросла: все — від вихідного коду Всесвітньої павутини до першого твіту Джека Дорсі — продавалося як NFT. За даними DappRadar, загальний обсяг продажів невзаємозамінних токенів у 2021 році досяг $25 млрд.

Погляди провідних аналітиків щодо криптографічних токенів розходяться. Дехто вважає, що NFT-ринок — це економічна бульбашка, тоді як інші називають нове рішення однією з найперспективніших сфер сучасності, особливо для колекціонерів, знаменитостей і їх шанувальників. Тай, що раніше інвестував в такі стартапи, як Zoom і Scribd, більше схиляється до другого табору, прогнозуючи при цьому ще більшу роль для невзаємозамінних токенів. Він вважає, що NFT стане невіддільною частиною інтернету майбутнього, або Web 3.0, де важливі угоди також будуть укладатися у мережі.

«Web 1.0 був доступний лише для читання. Web 2.0 доступний для читання та запису. А Web 3.0 – це створення оболонки, обгортки навколо всього, що входить і виходить з наших екранів, щоб з віртуальними речами можна було щось робити. Тож, ми наближаємось до інтернету активів», – цитує Тая CNBC.

Інвестор додає, що всередині Web 3.0 з підтримкою NFT можна буде створити точну та криптографічно достовірну адресу для будь-якого товару, яка допоможе потенційним покупцям знайти його на всесвітньому загальнодоступному ринку та переконатися в надійності активу. Цей підхід, своєю чергою, сформує нову ринкову екосистему з високим рівнем довіри.

«У токен потенційно можна помістити право власності на землю, нерухомість, мистецтво, малюнки, що завгодно, підсумовує Тай. – NFT – це найефективніший спосіб передати право власності на будь-який актив».

Наостанок додамо, що як і багато інших прихильників NFT, Тай також цікавиться криптовалютами. У рамках останньої прес-конференції він торкнувся нещодавнього падіння біткоїну до менш ніж $40 тис. Інвестор оптимістично назвав рекордні зміни у вартості криптовалюти «ще одним коливанням» і повідомив, що незабаром біткоїн «прийде в норму». За його словами, криптовалюти наразі стоять на порозі інституційного визнання. До речі, схожої думки дотримується швейцарський банк SEBA.