Тема гарнітури віртуальної/доповненої реальності від Apple не припиняється. Проєкт дійсно цікавий, тому що Apple якраз одна з таких компаній, яка дійсно може приємно здивувати цікавими рішеннями. Згідно з різними чутками, продемонструвати першу модель мали ще два з половиною роки тому, але весь час щось йшло не так. Наразі кампанія планує показати пристрій на цьогорічній WWDC, хоча й цей план може піти шкереберть через проблеми з перегрівом, камерами та “софтом”.

Проте, Марк Гурман підтримує тему на порядку денному. У своєму регулярному інформаційному листі Power On аналітик знову зачепив тему ціни пристрою. Зрозуміло, що девайс буде не з дешевих, та й раніше повідомлялося, що ціна становитиме приблизно $3000. Цього разу вона менша, але все одно значно вища за “демократичну”:

Пристрої Apple зазвичай дорожчі за конкурентні, що фіксує прибутки та допомогло компанії стати однією з найприбутковіших. Нова гарнітура не стане винятком, але основна причина цінника вище за $2000 полягає у технологіях.

Також Гурман не єдиний, хто вказав, що у пристрої буде процесор M1 Pro, або дуже схожий на нього. Зараз аналітик пояснив, чому саме він вважає, що так буде:

Я б очікував, що всередині буде два процесори, один з яких на рівні M1 Pro в MacBook Pro. Поєднайте це з декількома дисплеями (з надвисокою роздільною здатністю 8К), опціонально змінними лінзами та передовими аудіотехнологіями — ціна злетить. І не забувайте про сім років витрат на розробку, які треба компенсувати. Я вірю, що чип буде на рівні M1 Pro, а саме кращий за M1. Основною причиною стане не потужність процесора. Це буде потреба у графіці. Як ви, можливо, знаєте, у M1 8-ядерна графіка, у той час, як M1 Pro має 14- та 16-ядерну.

AR/VR-гарнітура від Apple скоріше за все сфокусується на іграх, споживанні контенту та комунікаціях. Це відмітив не тільки Гурман, а й не менш відомий Мін-Чі Куо.

Ігри мають бути у центрі уваги цього пристрою, особливо враховуючи наявність декількох процесорів, активного охолодження, дисплеїв з надвисокою роздільною здатністю та власним App Store. Apple зможе стати мрією для розробників ігор. Наступне — споживання медіа. Я очікую на співпрацю Apple з медіапартнерами для розробки контенту, який можна буде дивитися в VR. Третє — комунікації. Очікуйте на “анімодзі” та щось на кшталт VR FaceTime, що стане новим Zoom.

Яку назву дасть Apple такій гарнітурі?

Марк Гурман також розмірковує над варіантами назви. Ось декілька з них:

Apple Vision: Я думаю, що Apple Vision може бути найбільш реалістичною назвою для гарнітури. Vision звучить футуристично, не посилається на якусь конкретну технологію або функцію, має оптимістичний настрій та не пов’язує ні з чим іншим, окрім візуального засобу.

Apple Reality: це було моє початкове припущення щодо того, як Apple могла б назвати свою гарнітуру, і це все ще має великий сенс для мене. Віртуальна і доповнена реальності є основними технологіями, які використовуються в гарнітурі, і Reality натякає на ймовірну назву операційної системи rOS, призначеної для пристрою. Саме слово також зрозуміле і широке. Крім того, назва може працювати як для першої гарнітури компанії, так й для автономних AR-окулярів, які з’являться пізніше в цьому десятилітті. Apple могла б назвати свою першу гарнітуру Apple Reality, а потім назвати окуляри Apple Reality Glasses.

Apple Sight/iSight: перше, що мені спадає на думку під назвою Apple Sight, це, звичайно, вебкамера Apple iSight, яка існувала 15 років тому. У мене була така, і це була, мабуть, найкрутіша камера для відеочату з усіх коли-небудь створених. Apple відмовилася від використання «i» в нових продуктах, тому можливо буде просто Apple Sight. Однак це не мій особистий фаворит, та я вважаю, що це малоймовірно.

Він також вважає, що компанія може назвати продукт Apple Lens, або навіть Apple Goggles.