Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) заявило, що його фахівці не можуть підтвердити загрозу від обладнання 5G для систем літаків. З ними в унісон виступає британський регулятор CAA, який стверджує, що не було підтверджених випадків втручання в роботу авіаційного обладнання з боку мереж.

А от Федеральне авіаційне управління США (FAA) вже встигло заявити, що операторське обладнання 5G може становити загрозу для систем, встановлених на літаках. Насамперед це стосується радіовисотомірів. У зв’язку з цим операторам США навіть довелося відкласти запуск мереж п’ятого покоління у сантиметровому діапазоні (C-Band).

У Великій Британії, однак, жодних проблем поки що не спостерігалося. За результатами взаємодії з іншими національними регулювальними органами не виявлено прецедентів, коли обладнання 5G могло б призвести до порушення роботи авіаційних систем. Європейське агентство також випустило заяву, аналогічну британській, наприкінці минулого року, в якій йдеться про те, що “EASA не змогло виявити наявність небезпечних умов”.

Радіостанції, для яких обладнання 5G може бути загрозою, на думку FAA, працюють у діапазоні частот 4,2-4,4 ГГц. Діапазон, який виділено у Європі — 3,4-3,8 ГГц.

Проте, хоча для сантиметрового діапазону у США виділено частоти 3,7-3,98 ГГц, FAA все ще має як мінімум два приводи для занепокоєння. У США обладнання працює на вищій потужності, ніж у Європі (1585 Вт проти 631 Вт). Крім того, ніхто поки що не знає, наскільки ефективні на практиці частотні фільтри на радіостанціях.