Американська авіаційна промисловість та телекомунікаційні гіганти почали сперечатися щодо впровадження спектру C-діапазону, важливого для мереж 5G, та його впливу на авіаційні системи. Занепокоєні критики попереджають, що перешкоди від 5G можуть призвести до катастрофічних затримок, скасування рейсів або навіть гіршого, зазначив Bloomberg у понеділок. Інші, включаючи великі телекомунікаційні групи, залишаються скептично налаштованими на те, що новий діапазон 5G взагалі спричинить будь-які перешкоди.

Можливість перешкод від 5G налякала топ-менеджерів авіакомпаній, таких як генеральний директор Southwest Гері Келлі, який минулого тижня назвав це своєю проблемою «номер один». І він не один у своїх побоюваннях, авіаційна група Airlines for America стверджує, що перешкоди від 5G можуть загрожувати зірвати до 350 000 рейсів на рік.

Американські оператори AT&T та Verizon раніше погодилися до 5 січня призупинити розгортання спектру C-діапазону через побоювання, що він втручатиметься в системи безпеки кабін екіпажу літаків. До цієї першої затримки Федеральна адміністрація авіакомпаній (FAA) планувала видати мандат, який вимагав від льотних екіпажів обмежити використання автоматизованих систем кабіни. Однак ці обмеження далися б дорогою ціною. Зокрема, FAA попередила, що достатньо значні перешкоди можуть призвести до скасування, затримок або відхилень у 46 найбільших міських агломераціях в США, зазначає The Wall Street Journal.

Дебати розгортаються навколо певного спектра (C-діапазон), який необхідний для реалізації найамбітніших обіцянок підключення 5G. В США цей тип спектру дозволений у діапазоні від 3,7 до 3,98 ГГц, тоді як спектр авіаційних навігаційних систем працює від 4,2 до 4,4 ГГц. Теоретично, ця хвильова різниця означає, що вони можуть щасливо співіснувати, але критики попереджають, що це не так просто.

Федеральна адміністрація авіакомпаній та інші авіаційні експерти стурбовані тим, що швидші сигнали 5G і більша пропускна здатність потенційно можуть завадити радіовисотомірам в деяких автоматизованих системах кабіни літака, які зазвичай використовуються для приземлення в погану погоду і для уникнення лобових зіткнень з іншими літаками. Тут занепокоєння полягає в тому, що уражені системи не зможуть належним чином відфільтрувати сигнали, ефект, який колишній голова FCC Том Вілер описав як «паразитні викиди».

Одне дослідження, представлене Інститутом аерокосмічних систем транспортних засобів (AVSI) у 2020 році, що вивчає вплив хвиль спектру C-діапазону на авіоніку, виявило великі відхилення в радіовисотомірах, причому деякі здатні належним чином захиститися від цих паразитних викидів, а інші менше. (Ці висновки були заперечені T-Mobile, ґрунтуючись на екстремальних припущеннях дослідників).

Проте не всі вважають, що 5G вплине на кількість авіаційних катастроф. Серед них FCC — агентство, яке регулює телекомунікації в США — і великі телекомунікаційні компанії, такі як AT&T та Verizon, які стверджують, що наявні докази ще не підтверджують, що 5G призведе до перешкод. Також сумніви викликає запізніла реакція авіакомпаній, оскільки розгортання 5G розроблялося роками. Крім того, спірні частоти вже використовуються в інших країнах.

«Нагнітання страху в авіаційній індустрії покладається на повністю дискредитовану інформацію та навмисне спотворення фактів», – сказав у електронному листі Gizmodo Нік Ладлум, старший віце-президент групи авіаційної торгівлі CTIA. «5G працює безпечно і не завдає шкідливих перешкод для авіаційних операцій майже в 40 країнах світу. Авіакомпанії США щодня прилітають і вилітають з цих країн».

Телекомунікаційні компанії США, зокрема AT&T і Verizon, мають вагомі підстави протистояти будь-яким затримкам з розгортання 5G. Адже на аукціоні FCC на початку цього року вони загалом заплатили $81,7 мільярда за спектр C-діапазону, щоб покращити свою мережу. Більшість цих витрат надійшли від Verizon ($45,45 мільярда) і AT&T ($23,41 мільярда), які таким чином спробували наздогнати лідера з впровадження 5G T-Mobile.