Здається, на навколоземній орбіті стає трохи тісно. Нещодавно світові ЗМІ облетіла новина про те, що МКС була змушена кілька разів ухилятися від уламків російського супутника, підірваного “під час навчань”. Трохи пізніше ми писали про те, як вже китайська космічна станція була вимушена двічі відхилятися від зіткнення зі супутниками SpaceX. І ось ще один випадок.

18 березня 2021 року фахівці Мережі космічного спостереження США виявили, що китайський метеорологічний супутник YunHai 1-02, запущений у 2019 році на сонячно-синхронну орбіту, зруйновано. Кілька місяців про причини події могли лише гадати.

Але вже в серпні 2021 року астроном Jonathan McDowell із Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики виявив цікавий факт. З’ясувалося, що на сервісі Space-track.org в одного з фрагментів української ракети “Зеніт-22, яка запустила у далекому 1996 році радянський супутник “Космос-2333”, з’явилася позначка про зіткнення з супутником.

Але з яким саме супутником зіткнувся фрагмент, не було вказано. Взявши до уваги параметри прольотів, астроном з’ясував, що згідно з розрахунками Мережі космічного спостереження США 18 березня саме цей об’єкт пролітав за кілометр від YunHai 1-02. Це дозволило астроному припустити факт зіткнення.

Деякий час NASA ніяк не коментувало ситуацію, проте нещодавно у виданні NASA Orbital Debris з’явилася стаття (PDF, 3,3 МБ), в якій ці припущення все ж таки підтвердилися офіційно. У статті сказано, що китайський супутник зіткнувся з невеликим фрагментом космічного сміття, утвореним у результаті запуску “Зеніт-2” у 1996 році.

Найцікавіше в цій ситуації те, що NASA класифікує супутник як “зруйнований”. Однак безліч астрономів-аматорів виявили у квітні, а потім і у травні, що супутник продовжив посилати сигнали на частоті 1704,5 мегагерц. На додаток, за кілька тижнів після зіткнення супутник збільшив, а за місяць зменшив висоту орбіти приблизно на кілометр.

Це п’ятий випадок зіткнення двох відстежуваних об’єктів на орбіті та третій за всю історію спостережень, внаслідок якого було зруйновано (або пошкоджено) активний супутник.