Уряд КНР у дипломатичній ноті на ім’я генерального секретаря ООН повідомив, що китайська космічна станція була вимушена двічі корегувати орбіту, щоб уникнути зіткнення з супутниками, що належать компанії SpaceX.

Небезпечні зближення зі супутниками SpaceX Starlink відбулися 1 липня та 21 жовтня 2021 р., та змусили Китайську космічну станцію (ККС) здійснювати маневр ухилення, щоб уникнути зіткнення. Обидва рази на борту знаходились члени екіпажу станції, тому ці інциденти «могли становити небезпеку для життя або здоров’я астронавтів», – йдеться у дипломатичній ноті.

Китай звернувся до ООН з проханням нагадати державам, які підписали Договір про космос (наразі це 111 країн до яких, ясна річ, входять США та КНР), що вони «несуть міжнародну відповідальність за національну діяльність у космічному просторі… незалежно від того, чи здійснюється така діяльність урядовими установами чи недержавними установами», – повідомляє South China Morning Post.

Китайські державні ЗМІ всіляко роздмухують ці інциденти, а урядова газета Global Times написала, що SpaceX, можливо, намагається «перевірити чутливість Китаю в космосі». До того ж почалась істерика й у китайських соціальних мережах: користувачі Weibo називають супутники SpaceX «просто купою космічного сміття» та «американською зброєю космічної війни».

SpaceX поки що ніяк не коментує ці події, хоча раніше спікери компанії стверджували, що супутники Starlink мають функції автономної зміни орбіти, щоб уникнути зіткнень.

Ситуація з Китайською космічною станцією та супутниками Starlink нагадує інцидент з випробування російської протисупутникової зброї у листопаді 2021 р., коли екіпаж МКС був вимушений ховатися у кораблях, а один з виходів у відкритий космос перенесли на інший день.