Компанія Apple оголосила про зміну цін в App Store у кількох країнах. Причому у той час, як програми подорожчають в Україні, є й такі країни, як Оман, де прибуток розробників знизиться через коригування податків.

Як відомо, Apple зазвичай коригує ціни в App Store відповідно до коливань курсу міжнародних валют, а також місцевих податків. В Україні, як ми писали раніше, було прийнято «Податок на Google», яким запроваджується оподаткування ПДВ (20%) електронних послуг, що постачаються нерезидентами фізичним особам (крім ФОПів — неплатників ПДВ), місце постачання яких розташоване на митній території України.

Отже, ціни в App Store зростуть таким чином:

  • Бахрейн: збільшення податку на додану вартість з 5% до 10%
  • Україна: новий податок на додану вартість у розмірі 20%
  • Зімбабве: новий податок на цифрові послуги у розмірі 5%

Куди більше пощастило користувачам з країн, де вартість додатків та ігор в App Store не зміниться, але прибуток буде скорегований наступним чином:

  • Багамські острови: Зниження податку на додану вартість із 12% до 10%
  • Оман: Новий податок на додану вартість у розмірі 5%
  • Таджикистан: Зниження податку на додану вартість із 18% до 15%

Що ж, користувачам Apple в Україні залишається лише сподіватися на серйозні поліпшення економіки країни, які обов’язково відбудуться, рано чи пізно. Очікується, що ціни в App Store на ігри та програми (крім вбудованих підписок з автоматичним оновленням) зростуть 13—14 січня, що можна вважати своєрідним подарунком до закінчення будь-яких новорічних свят.