Компанія Google почала розсилати повідомлення користувачам про початок включення у вартість покупок у своїх сервісах податку на додану вартість (ПДВ), який складає в Україні 20%.

«Повідомляємо, що Google утримуватиме з фізичних осіб з України, зокрема індивідуальних підприємців, податок на додану вартість (ПДВ) на покупки у своїх сервісах у розмірі 20%. Це необхідно для дотримання норм місцевого законодавства щодо цифрових послуг» – йдеться в повідомленні компанії.

Нагадаємо, що 2 липня цього року набув чинності так званий Закон про «податок на Google», яким запроваджується оподаткування ПДВ (20%) електронних послуг, що постачаються нерезидентами фізичним особам (крім ФОП-неплатників ПДВ), місце постачання яких розташоване на митній території України.

В інтерв’ю для hromadske співавтор законопроєкту Данило Гетманцев пояснював його необхідність так:

«Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні сплачувати ПДВ, а великі гіганти транснаціональні чомусь від ПДВ фактично звільнені. Це неправильна ситуація, ми повинні її виправити. І, до речі, ми зустрічалися з Facebook, з іншими великими компаніями, вони не заперечували, щоби сплачувати цей податок».

На питання, чи зросте вартість послуг, він також відповів, що це буде залежати від кон’юктури на ринку, тобто від того, чи матиме попит та чи інша електронна послуга.

«Вчені прийшли до висновку, що хто є фактичним платником податків або на кого перекладається це, залежить не від конструкції податку, не від наміру законодавця, а залежить від конкретної кон’юнктури на ринку — тобто як співвідноситься попит і пропозиція. Якщо мій товар не має попиту, я беру цей податок на себе, якщо має — я перекладаю на споживача», — сказав тоді Гетманцев.

Що ж, можна констатувати, що сервіси Google в Україні мають доволі високий попит.

***

Дякуємо за підказку з новиною читачу Monomaxxxp