Сполучені Штати співпрацюють з іншими членами NATO над організацією постачання переносних зенітних ракетних комплексів FIM-92 Stinger за запитом уряду України. Про це повідомляє Defense Express з посиланням на великий матеріал NBC News, який стосується різноманітних заходів протидії можливим агресивним діям Росії проти України. Крім іншого, в статті йдеться про те, що адміністрація Байдена готує новий пакет військової допомоги для України, на додаток до тієї, що вже надходить до Києва.

Зокрема, США співпрацюють з іншими членами альянсу щодо організації постачання в Україну ПЗРК FIM-92 Stinger. «Українські чиновники вважають, що ракети класу “земля-повітря” Stinger допоможуть її військовим захистити країну від низьколітаючих російських гелікоптерів і безпілотників», – йдеться у статті.

Як повідомляє NBC News з посиланням на власні джерела, Сполучені Штати готові надати цю допомогу Україні, а також підтримати розширення НАТО на Схід у разі російського вторгнення.

У листопаді 2021 р. США вже обговорювали швидке постачання до України гелікоптерів Мі-17, ПЗРК Stinger та додаткових ПТРК Javelin, які спочатку призначалися для афганської армії.

США та країни NATO можуть надати Україні переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger

FIM-92 Stinger виробництва компанії Raytheon Missile Systems стоїть на озброєнні армії США з 1981 року. ПЗРК використовується ЗС більш ніж 30 країн та добре показав себе у багатьох збройних конфліктах останніх 40 років, особливо під час військової інтервенції Радянського Союзу в Афганістан (1979–1989). Більшість зі 118 літаків та 333 гелікоптерів, втрачених СРСР в Афганістані, були збиті саме зі Stinger.

За строк служби FIM-92 Stinger декілька разів модифікувався, у першу чергу для ігнорування засобів інфрачервоної протидії літаків, та підвищення точності наведення та завадостійкості. У 2018 році була продемонстрована модифікація ракет з неконтактним підривачем для протидії малим БПЛА. Наразі армія США планує ще раз модернізувати Stinger, бортовий мікропроцесор якого вже застарів, та замовити партії оновлених ракет. Це допоможе продовжити строк служби ПЗРК до 2030 року. Приблизна вартість однієї ракети FIM-92 Stinger – $120 тис.

Нагадаємо, Україна розробляє власний зенітний комплекс на базі ракети РК-10 від КБ «Луч». У грудні 2021 року зенітна версія ракети РК-10 вже пройшла вогневі випробування на одному з військових полігонів Збройних Сил України.