Як повідомляє Defense Express у грудні 2021 р. зенітний варіант універсальної керованої ракети РК-10, яка була створена КБ “Луч”, пройшов заводські випробування на одному з військових полігонів Збройних Сил України.

Універсальна керована ракета РК-10 була вперше представлена на виставці Зброя та безпека 2019. В залежності від бойової частини вона може бути застосована проти наземних та повітряних цілей.

Протитанкова версія РК-10-К оснащується 152-мм тандемною кумулятивною БЧ і може пробивати броню у 1100 мм за динамічним захистом. Застосовувати РК-10-К передбачається передусім з бойових гелікоптерів.

Зенітна ракета Р-10-ОФ оснащується 130-мм осколково-фугасною БЧ з ударним ядром та безконтактним підривачем та призначена для застосування у мобільних зенітно-ракетних комплексах. Ракета здатна пробити до 120 мм броні. Саме ця ракета використана у варіанті модернізації комплексу “Стріла-10 «Луч»”, що представили у червні 2021 року.

Вогневі випробування української зенітної ракети РК-10 від КБ “Луч”

Нова версія ракети Р-10-ОФ, що проходила випробування, отримала нову аеродинамічну схему “качка” з рульовими поверхнями у носовій частині. Дальність пуску зросла до 12 км завдяки більш потужному двигуну. Засіб керування залишається без змін – це “лазерна стежка”, коли прицільна станція веде ракету до цілі у структурованому лазерному полі. Проте розробляється й варіант з наведенням за відбитим лазерним променем.

Використання лазерного променя є доволі незвичним рішенням для ЗРК. Зазвичай зенітні ракети ближньої дії використовують інфрачервоні головки самонаведення, що наводяться на тепло від двигунів цілі. Але саме проти таких головок вже давно існує багато засобів захисту. Наведення за допомогою лазера дозволяє повністю ігнорувати усі сучасні засоби протидії.

РК-10 призначена для глибокої модернізації (насправді залишиться хіба що шасі) радянських ЗРК “Стріла”. Крім того, новим ЗРК на базі РК-10 можна оснастити морські катери типу Island та “Гюрза” ВМС України. Більш того, масогабаритні характеристики комплексу з РК-10 дозволяють розмістити його на будь-якому шасі від МТ-ЛБ до бронеавтомобілів 4х4 типу “Варта” від “Української бронетехніки”.

Державне підприємство Державне Київське конструкторське бюро “Луч” створено в 1965 році як основний розробник автоматизованих систем контролю та діагностики спеціальної авіаційної техніки СРСР. Серед продукції КБ “Луч”: керовані ракети та комплекси з їх обслуговування; протитанковий ракетний комплекс “Корсар”, нові ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності УП-277.