Поліція Косово, де нещодавно у зв’язку з енергетичною кризою тимчасово заборонили видобуток криптовалют, почала вилучати незаконно підключене обладнання. Одна людина заарештована. Мова йде про північні регіони країни, населені етнічними сербами.

Під час операції поліція «конфіскувала 272 різні пристрої для майнінгу, які використовувалися для виробництва біткоїнів», – йдеться в офіційному повідомленні. «Акція відбулася без інцидентів», – повідомив у Facebook міністр внутрішніх справ Джелал Свекла.

«Конфісковане обладнання споживає стільки ж електроенергії, скільки 500 будинків використовують за місяць, тобто на суму від 60 000 до 120 000 євро», повідомив у Facebook міністр фінансів Косово Хекуран Мураті. «Ми не можемо допустити незаконного збагачення деяких коштом платників податків», – додав він.

Етнічні серби в чотирьох північних муніципалітетах Косова не платили за електроенергію з моменту закінчення війни 1998-1999 рр. Вони не визнають владу Приштини, оскільки залишаються лояльними до Белграда.

За даними місцевих ЗМІ, загальна вартість енергії, витраченої на півночі країни, де проживають переважно серби, становить близько 12 млн євро на рік.

Раніше поліція провела дві операції в районах, де проживають етнічні албанці та вилучила 70 одиниць обладнання для майнінгу. Міністр економіки Артане Різваноллі назвала полювання на майнінг-ферми «надзвичайним заходом» через кризу.

Однак поліцейські операції викликали питання щодо їх законності, оскільки експерти кажуть, що немає ніяких підстав для заборони майнінгу криптовалюти, оскільки в Косово немає закону, який би регулював це питання. У жовтні 2021 р. уряд Косово заявив, що підготував законопроєкт про криптовалюти, який парламент мав прийняти до кінця минулого року. Проте закон ще не розглядався.