Уряд Республіки Косово заборонив видобуток криптовалют, щоб обмежити споживання електроенергії, оскільки країна бореться з енергетичною кризою, спричиненою зростанням світових цін на енергоносії.

У той час як у всій Європі спостерігається зростання цін на електроенергію, у Косово почалися зональні відключення енергопостачання. Річ у тому, що найбільша вугільна електростанція країни була зупинена у грудні 2021 р. через технічну проблему, що змусило уряд імпортувати електроенергію за високими цінами. 60-денний режим надзвичайної ситуації, що оголосили у грудні, надав уряду повноваження виділяти більше грошей на імпорт енергії та вводити суворіші обмеження на використання електроенергії.

Ціни на енергоносії різко зростають у Європі з різних причин, включаючи низьке постачання з Росії та високий попит на природний газ, оскільки економіка відновлюється після пандемії Covid-19.

Відключення електроенергії викликали протести населення та заклики до відставки міністра економіки Артане Різваноллі. На цьому тлі 4 січня 2022 р. міністр Різваноллі заявила, що уряд вирішив заборонити майнінг криптовалют, щоб пом’якшити наслідки глобальної енергетичної кризи. Служба безпеки країни отримала право виявляти та відключати майнінгове обладнання.

Донедавна у Косово був один з найдешевших у Європі тарифів на електроенергію, тому криптомайнінг став вкрай популярним серед молоді. Ця практика особливо поширена у північних районах Косово, де етнічні серби не визнають незалежність держави та відмовляються оплачувати рахунки за електроенергію.

Нагадаємо, що видобуток криптовалют заборонено й у Китаї, хоча майнери продовжують працювати в КНР нелегально.