Ілон Маск представив Mechazilla – надважку 140-метрову вежу для обслуговування Starship

Генеральний директор компанії SpaceX Ілон Маск продемонстрував прогрес, досягнутий у тестуванні роботизованого механізму під назвою Mechazilla на стартовому майданчику SpaceX у південному Техасі, який був побудований для лову ракет і космічних апаратів, що повертаються.

Трохи згодом автори YouTube-каналу NASASpaceflight розмістили власне відео, що показує, як виглядає гігантська вежа з поверхні.

Ще наприкінці 2020 року Ілон Маск поділився своєю ідеєю відмовитися від використання опор для амортизації при посадці Starship – їхню роль візьме на себе спеціальна вежа. Незабаром після цього SpaceX запросила у FAA дозвіл на будівництво 140-метрової сталевої вежі, і будівництво Mechazilla почалося негайно.

Але ця негайність аж ніяк не вплинула на реальність: загроза скорочення чисельності жовтоногої чайки вже відклала запуск Starship принаймні до березня 2022 року.

Компанія SpaceX відома тим, що впроваджує у свої менш потужні системи запуску функції, що дозволяють скоротити витрати на повторне використання, зокрема, регулярно відновлюючи перші ступені ракети Falcon 9.

Проте зараз компанія використовує підхід, що передбачає посадку використаних прискорювачів на роботизовану плавучу платформу або посадковий майданчик.

Більше коментарів!