Позаземний сигнал, який спіймали в Китаї, найімовірніше виявився помилкою

Минулого тижня світом промайнула новина, що Китай виявив сигнали від позаземних цивілізацій за допомогою гігантського телескопа Sky Eye. Про це повідомили в одному з державних видань, однак згодом видалили новину. 

Тоді Китай спіймав вузькосмуговий електромагнітний сигнал на частоті 140.604 MHz – така точність, зазвичай, не виникає природним чином. Телескоп був спрямований у бік екзопланети Kepler 438 b, яка, на думку вчених, має умови для виникнення життя. 

Однак повідомлення про сигнал від позаземних цивілізацій швидко зникло з сайту – а китайські астрономи почали «гасити» ефект від гарячої новини, повідомляє The New York Times. 

«Імовірність того, що підозрілий сигнал – це певний тип радіоперешкоди, також дуже висока. Надалі її потрібно підтвердити або виключити. Це може бути тривалим процесом», – говорить Чжан Тонг-Цзе, головний науковець China ET Civilization Research Group.  

«Це сигнали від радіоперешкод, вони (виникають) через радіозабруднення від землян, а не інопланетян», – виявився більш критичним Ден Вертімер з Університету Каліфорнії в Берклі.   

У США вже півстоліття тому обговорили можливість пошуку позаземних цивілізацій. Тоді NASA провело відповідний семінар та опублікувало звіт на 253 сторінки під назвою «Проєкт Циклоп». Група науковців дійшла висновку, що для пошуку інопланетних сигналів потрібно збудувати «Циклоп» – величезний набір радіотелескопів із 1000 антенами діаметром 100 метрів. На той момент проєкт коштував би $10 мільярдів. 

«Циклоп» так і не був побудований. Однак протягом півстоліття SETI – проєкт з пошуку позаземних цивілізацій – вловлює перспективні сигнали та відстежує їх до орбітальних супутників, мікрохвильовок й інших земних джерел. Зовсім нещодавно сигнал, який, здавалося, надходить з боку Проксими Центавра, простежили до радіоперешкод в Австралії.

Зараз китайські вчені й собі зустрілися з помилковою тривогою. «Їх буде більше», – попереджають американські астрономи. Всі сигнали, виявлені, SETI, були створені нашою цивілізацією. Зараз радіозабруднення, що наростає на Землі та перешкоди від сузір’їв супутників ускладнюють пошуки позаземних повідомлень, однак ця робота триває. 

Більше коментарів!