Про це йдеться у великому матеріалі на сайті CNCB.

Ще навесні 2021 р. уряд Китаю почав остаточний наступ на ринок криптовалют, який завершився повною забороною усіх операцій з криптовалютами у вересні 2021 р. Це призвело до потоку міграції майнінгових ферм до сусідніх з Китаєм країн. Проте, як з’ясували у CNCB багато хто з майнерів вирішив залишитися у Китаї, попри загрозу арешту обладнання та можливе кримінальне переслідування. Як стверджують експерти, до яких звернулося видання, до 20% всесвітнього майнінгу криптовалют досі припадає на Китай. На піці китайська криптовалютна індустрія займала вагомі 75% світового ринку.

Китайські майнери працюють нелегально, використовуючи деякі хитрощі, притаманні підпільним антиурядовим організаціям. Наприклад такі, як роздрібна мережа невеликих майнінгових осередків у різних локаціях; пряме підключення до локальних джерел електроенергії, що не приєднані до загальнодержавної мережі, використання VPN; зменшення свого цифрового сліду та таке інше.

Серед головних причин бану криптовалют у Китаї називають потужну енергетичну кризу, з якою стикнулася країна, і яка призвела до низки відключень енергопостачання та навіть тимчасового призупинення деяких виробництв. Крім того, бажання Китаю досягнути вуглецевої нейтральності до 2060 року потребує агресивних дій по зменшенню споживання вже зараз, і криптовалютна індустрія стала тут цапом-відбувайлом. Ще одна причина бану – конкуренція з цифровим юанем, який намагається запровадити уряд КНР.