The Wall Street Journal зазначає, що напередодні нового року Tesla опублікувала на своїй сторінці Weibo повідомлення про відкриття нового дилерського центру в Сіньцзяні, регіоні, де китайський уряд звинувачують у порушеннях прав людини проти мусульман-уйгурів.

Tesla відкрила салон у регіоні Китаю, пов'язаному зі звинуваченнями в геноциді

Понад тиждень тому президент США Джо Байден підписав Уйгурський закон про запобігання примусовій праці, а державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що “[ми] закликаємо уряд Китайської Народної Республіки негайно припинити геноцид та злочини проти людяності відносно переважно мусульманських уйгурів та представників інших етнічних та релігійних меншин у Сіньцзяні”.

Раніше в грудні міністерство фінансів наклало санкції на кілька китайських компаній за їхню ймовірну участь у зловживаннях щодо уйгурів, включаючи виробника дронів DJI, блокуючи американські інвестиції в компанію, а адміністрація Байдена оголосила про плани “дипломатичного бойкоту” під час зимових Олімпійських ігор у Пекіні.

Тепер Tesla має виставковий зал в Урумчі, столиці регіону. У автовиробника були нерівні відносини з урядом Китаю протягом багатьох років. В тому числі коли він підписав угоду про відкриття заводу в Шанхаї на початку 2021 року, та коли продукція цього заводу допомогло Tesla отримати перший річний прибуток.

Як зазначає Wall Street Journal, звинувачення США в геноциді ґрунтуються на повідомленнях про те, що китайський уряд ув’язнив понад 1 мільйон уйгурів та інших меншин у регіоні, підкоривши їх примусовою працею, спостереженням та контролем населення.

Китайський уряд стверджує, що його “факти та правда щодо питань, пов’язаних із Сіньцзяном” спростовують звинувачення, і стверджує, що він запровадив заходи, такі як GPS-відстеження транспортних засобів у режимі реального часу, для боротьби з тероризмом.

Зовсім нещодавно Intel зробила заяву, що не буде використовувати робочу силу або товари, отримані в регіоні, перш ніж видалити публікацію та вибачитися на сайтах китайських соціальних мереж, сказавши, що “параграф про Сіньцзян в листі призначений лише для вираження початкового наміру відповідності законодавству, а не є політичними намірами чи позицією”.

Tesla розпустила свій PR-відділ у 2019 році та не коментує нове місце розміщення свого дилерського центру в Сіньцзяні.