The New York Times повідомляє, що Intel вибачився в китайських соціальних мережах після того, як надіслав місцевим постачальникам лист з попередженням, що компанія не буде використовувати робочу силу та продукти з провінції Сіньцзян. Виробник зазначив, що дотримується санкцій США проти провінції, але не вкладає в це жодну політичну точку зору, на що натякали китайські користувачі соціальних мереж, знаменитості та націоналістична преса, критикуючи компанію.

США запровадили санкції після появи великої кількості інформації про те, що уряд Китаю придушує уйгурське мусульманське населення Сіньцзяну. Багато хто звинувачує країну в порушеннях прав людини, які включають примусову працю, табори для інтернованих та постійне спостереження за ними. Китай довгий час заперечував ці звинувачення. Можливо, Intel зіграла певну роль у цих порушеннях, оскільки її чіпи використовувалися як у шпигунському суперкомп’ютерному центрі, так і в системах спостереження поліції, всупереч чорному списку, який забороняє доступ до американських технологій. В Intel заявили, що не знали про зловживання своїм обладнанням з боку Китаю.

Intel, Apple та інші американські технологічні компанії, які працюють у Китаї, опинилися в складному становищі. Вони не можуть не виконувати санкції США і хочуть, щоб їх бачили як поборників американських уявлень про громадянські права та права людини. Проте також ризикують втратити велике джерело доходу, якщо будуть протистояти китайському уряду, який прагне замовчувати критику.