Не встиг світ переварити новину, що маркування “HDMI 2.1” більше не означає дотримання всіх вимог специфікації 2.1 з боку виробників і може означати майже що завгодно, як відповідальна за стандарт організація HDMI Forum вирішила додати ще трохи хаосу.

На виставці CES 2022, про яку зараз багато пишуть і говорять, буде представлено стандарт “HDMI 2.1a” з новою додатковою функцією. Йдеться про Source-Based Tone Mapping (SBTM) для оптимізації виведення HDR-контенту.

Набір SBTM-функцій розрахований на роботу з кількома вікнами. Джерело, що підтримує стандарт HDMI 2.1a, зможе одночасно виводити в окремих вікнах HDR- та SDR-контент. Звучить круто, але є одне “але”: SBMT буде додатковою опцією стандарту HDMI 2.1a. Тобто, як і в ситуації з маркуванням “HDMI 2.1”, виробники можуть увімкнути її підтримку, але не зобов’язані.

У чому проблема з HDMI 2.1a

Фактично, всі порти в нових телевізорах можна маркувати як HDMI 2.1a, але впевненим у підтримці SBMT при цьому бути не можна, оскільки це взагалі не новий стандарт HDR, він не замінить HDR10 або Dolby Vision. Як стверджує HDMI Forum, підтримку нового стандарту виробники телевізорів, приставок, ігрові компанії та інші виробники можуть додати лише за допомогою відповідного оновлення програмного забезпечення.

Таким чином, з урахуванням того, що HDMI 2.1a є лише розширенням HDMI 2.1, плутанини з маркуванням техніки додасться. Адже розробники стандарту вирішили, що функції HDMI 2.1 в принципі є рекомендованими, отже виробники можуть самі вирішувати, які з них включати у конкретній моделі з відповідним маркуванням, а які – ні.