Стандарт HDMI 2.1 хоча й доволі новий (його було впроваджено лише 2017 року), але вже набув чималої популярності, зокрема завдяки низці специфікацій, особливо важливих для нових консолей – підтримці режиму 4K@120 Гц, змінної частоти оновлення (VRR), автоматичних підключень з низькою затримкою (ALLM) тощо. Але виявляється, віднедавна наявність в специфікаціях моніторів чи телевізорів позначки “HDMI 2.1” може насправді нічого не означати.

Це днями з’ясував відомий портал TFTCentral, який звернув увагу на характеристики нового монітора “Xiaomi Fast LCD Monitor 24.5-inch 240Hz version“. На його сторінці зазначена наявність двох портів HDMI 2.1, але наприкінці є маленька примітка, де вказані характеристики, яких достатньо лише для стандарту HDMI 2.0.

Представник TFTCentral звернувся за роз’ясненням до організації HDMI Licensing Administrator (є агентом організацій HDMI Forum та HDMI Founders і займається просуванням та ліцензуванням стандарту HDMI 2.1) та отримав геть неочікувану відповідь: виявляється, HDMI LA вважає стандарт HDMI 2.0 таким, що вже не існує, тож усі виробники мають використовувати замість нього маркування HDMI 2.1. Далі, усі специфікації HDMI 2.0 відтепер стають “підмножиною” HDMI 2.1, а усі характеристики, що на думку кожного, хто цікавиться цією темою, і є прерогативою HDMI 2.1 та відрізняють новий стандарт від HDMI 2.0 — виключно “опціональними”.

В такому разі виходить, що на думку HDMI LA всі пристрої з роз’ємами HDMI 2.x мають бути марковані як HDMI 2.1 — навіть якщо насправді вони вдовольняють лише вимогам HDMI 2.0. І виявити “справжню” підтримку HDMI 2.1 можна буде лише після ретельного вивчення дрібного тексту в повних специфікаціях. Лишається сподіватися, що ця ініціатива не буде підтримана насамперед самими виробниками — у всякому разі, дотепер з’являються нові моделі моніторів та телевізорів, в яких чесно повідомляється про підтримку лише HDMI 2.0 — а випадки, подібні до монітора Xiaomi, з якого і почалося це розслідування, так і залишаться поодинокими.