Як сповіщає блог NASA, завдяки вдалому запуску та бездоганним корекціям траєкторії у космічного телескопа James Webb залишилися додаткове пальне, яке дозволить йому працювати значно довше, ніж 10 років, як передбачалося спочатку.

Космічний телескоп James Webb був запущений з космодрому Куру у Французькій Гвіані за допомогою ракети-носія Ariane 5 ECA 25 грудня 2021 р. Через 12,5 годин після запуску відбулася перша та найважливіша корекція курсу MCC-1a, яка тривала 65 хвилин та додала 20 м/с до швидкості апарата. Друга корекція, MCC-1b, пройшла через 2,5 доби після запуску, тривала 9 хвилин 27 секунд та розігнала телескоп ще на 2,8 м/с. Запланована й третя корекція, MCC-2, яка відбудеться наприкінці січня 2022 року, через 29 днів після старту місії.

Але вже зараз науковцям зрозуміло, що космічний апарат зберіг достатньо пального, щоб працювати у точці Лагранжа L2 довше, ніж планувалося. Офіційно місія James Webb Space Telescope розрахована щонайменше на 5 років з можливістю продовження до 10 років. Надлишок пального дозволить значно розширити цей діапазон.

Ракетне паливо на борту James Webb необхідно не лише для корекції курсу та виведення на орбіту навколо точки L2, але й для функціонування телескопа протягом місії, включаючи маневри «утримання», коли невеличкі підрулюючи двигуни регулюють орбіту апарату, а також управління імпульсом, яке важливо для підтримування правильної орієнтації телескопа у просторі.