Вкрай невдачливий космічний телескоп James Webb, запуск якого неодноразово відкладали, нарешті готується до старту. Запуск відбудеться, сьогодні 25 грудня 2021 р. приблизно о 14:20 по київському часу.

Нагадаємо, що космічний телескоп ім. Джеймса Вебба (James Webb Space Telescope, JWST) — інфрачервоний космічний телескоп, що призначений на зміну космічному телескопу Hubble. JWST дозволить здійснювати широкий спектр досліджень в астрономії та космології, спостерігати деякі з найбільш віддалених подій і об’єктів у Всесвіті, такі як утворення перших галактик. Цей проєкт – продукт міжнародної співпраці 17 країн, на чолі з NASA, зі значним внеском Європейської та Канадської космічних агенцій.

James Webb Space Telescope має вдвічі меншу масу ніж Hubble, проте його головне дзеркало, 6,5-метровий вкритий золотом берилієвий рефлектор, має збиральну площу в шість разів більшу – 25,4 кв. м, завдяки 18 гексагональним дзеркалам діаметром 0,9 кв. м кожне.

JWST працюватиме поблизу точки Лагранжа L2 системи Земля-Сонце, на відстані приблизно 1,500,000 км від Землі (Hubble обертається навколо Землі на висоті 550 км). Об’єкти поблизу точки Лагранжа L2 обертаються навколо Сонця синхронно з Землею, що дозволяє JWST залишатися на постійній відстані від нашої планети та мати однакову орієнтацію сонячного щита і платформи телескопу відносно Сонця та Землі. Така конфігурація дозволить підтримувати температуру телескопа нижче 50 K, що необхідно для спостережень в інфрачервоному діапазоні.

Подорож JWST до точки Лагранжа L2 триватиме приблизно 30 днів, ще через 5 місяців телескоп буде готовий для повноцінної праці на благо науки. Місія телескопа ім. Джеймса Вебба розрахована на 5 років, але вчені сподіваються, що телескоп пропрацює що менш удвічі довше.

За стартом важкої ракети-носія Ariane 5 ECA з космодрому Куру у Французькій Гвіані можна спостерігати на офіційній трансляції NASA або на декількох альтернативних трансляціях, що йдуть з невеликою затримкою, наприклад, у колег з Alpha Centauri.

Побажаємо James Webb Space Telescope вдалого старту та спокійної подорожі на місце роботи!

Update. Космічний телескоп James Webb, відділився від розгінного блоку, розкрив сонячні панелі та взяв на курс до точки Лагранжа L2! Усі системи працюють у штатному режимі.