Сервіс Cloudflare Radar опублікував дослідження про найпопулярніші домени цього року, замінивши тим самим Alexa.com, яка скоро зникне. В опублікованих даних Cloudflare окремо виділяє домени, пов’язані з космосом, електронною комерцією, соціальними мережами, потоковим відео, месенджерами та метавсесвітом. Зібрані дані порівнюють популярність доменів кінця 2020-го та повний 2021 рік, адже Cloudflare Radar було запущено тільки у вересні 2020 року. Також варто зазначити, що сервіс рахує не унікальних відвідувачів сайтів, а кількість інтернет-трафіку.

Найпопулярніші сайти: TikTok обійшов Google

За даними Cloudflare Radar у 2021 році відбувалася цікава дуель за перше місце в глобальному рейтингу. Google.com (до якого входять Карти, Перекладач, Фото, Авіаквитки, Книги, Новини та інші сервіси компанії) завершив 2020 рік як непереможний лідер — з вересня по грудень минулого року він завжди був на першому місці. Тоді як TikTok.com займав лише 7 або 8 місце.

Але 2021 рік розпочався зі зміни лідера. Вже 17 лютого 2021 року TikTok зайняв перше місце, хоча й на один день. Проте вже в березні отримав ще декілька лідерських днів, а також у травні, але вже після 10 серпня 2021 року TikTok був лідером популярності у більшості днів. Були дні, коли Google був номером 1, але жовтень та листопад стали переважно днями TikTok, у тому числі такі популярні, як День подяки (25 листопада) та Чорна п’ятниця (26 листопада).

ТОП-10 найпопулярніших доменів на кінець 2021 року:

1. TikTok.com
2. Google.com
3. Facebook.com
4. Microsoft.com
5. Apple.com
6. Amazon.com
7. Netflix.com
8. YouTube.com
9. Twitter.com
10. WhatsApp.com

ТОП-10 найпопулярніших доменів на кінець 2020 року:

1. Google.com
2. Facebook.com
3. Microsoft.com
4. Apple.com
5. Netflix.com
6. Amazon.com
7. TikTok.com
8. YouTube.com
9. Instagram.com
10. Twitter.com

Соціальні мережі: знову TikTok

У другий рік пандемії домени соціальних медіа залишалися на високому місці в рейтингу Cloudflare. Усі дев’ять основних додатків соціальних мереж увійшли до списку 100 найпопулярніших глобальних доменів — єдиним винятком є Quora.com (протягом 2021 року він був між 687 та 242 місцем). За результатами року TikTok зняв корону найпопулярнішого домену не тільки з Google, але й з Facebook серед соціальних мереж.

ТОП-10 найпопулярніших доменів соціальних мереж на кінець 2021 року:

1. TikTok.com
2. Facebook.com
3. YouTube.com
4. Twitter.com
5. Instagram.com
6. Snapchat.com
7. Reddit.com
8. Pinterest.com
9. LinkedIn.com
10. Quora.com

ТОП-10 найпопулярніших доменів соціальних мереж на кінець 2020 року:

1. Facebook.com
2. TikTok.com
3. YouTube.com
4. Instagram.com
5. Twitter.com
6. Snapchat.com
7. Reddit.com
8. Pinterest.com
9. LinkedIn.com
10. Quora.com

Потокове відео: гра кальмара Netflix

Так звані війни потокового відео отримали ще один важливий виток у 2021 році, коли з’явилися нові гравці, а старі отримали дивовижні цифри — не лише в передплатниках, доходах та бюджетах контенту, а й… в інтернет-трафіку. У рейтингу Cloudflare сервіс Netflix все ще залишається непереможеним лідером.

За даними компанії, навіть враховуючи безплатність YouTube.com все-таки саме Netflix очолював рейтинг протягом більшої частини року, починаючи з його початку. Січень був чудовим місяцем для сервісу, він зайняв 4 місце в глобальному рейтингу в перші два дні року (а також усі вихідні січня, включно з п’ятницями), пройшовши через лютий на 5 місці. До кінця 2021 року платформа була переважно №7. Проте у вихідні дні Netflix має кращі результати в рейтингу.

ТОП-10 найпопулярніших доменів потокового відео на кінець 2021 року:

1. Netflix.com
2. YouTube.com
3. Roku.com
4. HBOMax.com
5. Hulu.com
6. Peacocktv.com
7. Disneyplus.co
8. ParamountPlus.com
9. Sling.com
10. Iq.com

ТОП-10 найпопулярніших доменів потокового відео на кінець 2020 року:

1. Netflix.com
2. YouTube.com
3. Roku.com
4. Hulu.com
5. HBOMax.com
6. Peacocktv.com
7. Sling.com
8. Disneyplus.com
9. Iq.com
10. Wetv.vip

Електронна комерція: Amazon, Taobao та eBay

З моменту початку пандемії електронна комерція продовжує розвиватися все швидшими темпами. Чотири провідні домени Amazon, Taobao, eBay та Walmart у глобальному рейтингу Cloudflare входять до 100 найкращих, і це відбувається постійно протягом року.

ТОП-10 найпопулярніших доменів електронної комерції на кінець 2021 року:

1. Amazon.com
2. Taobao.com
3. Ebay.com
4. Walmart.com
5. Jd.com
6. Shopify.com
7. Bestbuy.com
8. Target.com
9. Rakuten.co.jp
10. Homedepot.com

ТОП-10 найпопулярніших доменів електронної комерції на кінець 2020 року:

1. Amazon.com
2. Taobao.com
3. Ebay.com
4. Walmart.com
5. Shopify.com
6. Jd.com
7. Olx.com.br
8. Rakuten.co.jp
9. Target.com
10. Bestbuy.com*

2021: Космічна Одіссея (для NASA, SpaceX, Blue Origin та Virgin Galactic)

Цей рік був також великим роком для космічної галузі з кількома досягненнями. Космічні апарати трьох програм дослідження Марса з Об’єднаних Арабських Еміратів, Китаю та США прибули до «червоної планети». Марсохід NASA «Персеверанс» (наполегливість) приземлився 18 лютого 2021 року, а після цього безпілотник «Індженьюйті» (винахідливість) увійшов в історію, зробивши перший політ моторного літального апарату на іншій планеті. Незабаром відбудеться ще одна велика космічна подія — запуск телескопа Джеймса Вебба.

Що стосується доменів, NASA.gov значно випереджав інших, але SpaceX.com Ілона Маска безумовно був другим глобальному рейтингу Cloudflare, за ним слідував Blueorigin.com. Virgingalactic.com лише один раз з’являвся у рейтингу 100 тис. найкращих доменів 17 і 18 липня, через кілька днів після космічного польоту Річарда Бренсона.

Обмін повідомленнями: WhatsApp та WeChat

Cloudflare відстежує не так багато платформ для обміну повідомленнями, як популярних сайтів соціальних мереж, потокового відео чи платформ електронної комерції. Зокрема в ньому немає популярного в Україні Viber. А через те, що Facebook Messenger не можна відділити від трафіку Facebook.com, а iMessage від Apple.com, вони також не входять у рейтинг. Своєю чергою, Snapchat — це і платформа соціальних мереж, і додаток для обміну повідомленнями — те саме, що й Instagram, — і вони входять у рейтинг соціальних мереж. Проте якби вони входили в рейтинг месенджерів, то були б вище, ніж WeChat, але позаду WhatsApp. Instagram розпочав 2021 рік та досяг 8 місця в рейтингу обходячи WhatsApp, але до лютого опустився на 13 місце, а Snapchat, навпаки, піднявся з 29 на 16 місце.

ТОП найпопулярніших доменів платформ для обміну повідомленнями на кінець 2021 року:

1. WhatsApp.com
2. WeChat.com
3. Signal.org
4. Telegram.com

ТОП найпопулярніших доменів платформ для обміну повідомленнями на кінець 2020 року:

1. WhatsApp.com
2. Signal.org
3. WeChat.com
4. Telegram.com

Метавсесвіт: не Meta, а Roblox

У компанії Meta великі плани на метавсесвіт і Oculus справді постачає багато гарнітур, проте розвинуті уявні світи існують не тільки в віртуальній реальності. Тому Cloudflare виділив у цьому напрямку домени Fortnite, Roblox та Second Life. Сам Oculus.com не має достатньо прямого трафіку, схоже ігри за допомогою гарнітури спрямовують трафік в інше місце, тому він не входить в рейтинг 100 тис. доменів, і те ж саме відбувається з Minecraft.

Найпопулярніші домени метавсесвіту на кінець 2021 року:

1. Roblox.com
2. Epicgames.com (Fortnite)
3. Secondlife.com

Найпопулярніші домени метавсесвіту на кінець 2020 року:

1. Epicgames.com (Fortnite)
2. Roblox.com
3. Secondlife.com