Сайт британської газети Daily Mirror підрахував статки найвідоміших гонщиків Formula 1 та склав топ-10 найбагатших з них. Що ж, хоч Макс Ферстаппен і став чемпіоном королівських перегонів 2021 року, йому ще дуже далеко до першої десятки, не кажучи вже про обох семиразових чемпіонів.


10. Себастьян Феттель ($100 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Чотириразовий, та наймолодший на час отримання першого титулу, чемпіон світу та чинний пілот Aston Martin Cognizant F1 Team заробив свої завдяки вигідним контрактам з командами, бонусним виплатам за перемоги та спонсорським угодам.


9. Джоді Шектер ($100 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Чемпіон світу 1979 року, який покинув «Формулу» вже у 1980 році. Єдиний в історії чемпіон, що представляв африканську країну, ПАР. Гроші Шектер заробив вже після завершення гоночної кар’єри, завдяки бізнесу, який приніс левову частку його статків. Спочатку він заснував високотехнологічну охоронну фірму у США, а потім перебрався до Англії, де відкрив органічну ферму.


8. Мартін Брандл ($100 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Хоч Мартін Брандл небагато чого досяг за кермом боліду Formula One (158 стартів – жодної перемоги), він непогано заробляв після завершення перегонів. З 1997 року Брандл розпочав кар’єру експерта та телекоментатора, яка й сприяла зростанню його добробуту. Він і досі коментує кожен гран-прі на Sky Sports та готує підсумкові колонки після перегонів.


7. Маріо Андретті ($120 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Чемпіон світу 1978 року, останній американець, що володіє цим титулом, засновник великої гоночної династії. Команда його сина Майкла Andretti Autosport виступає у багатьох гоночних серіях, від IndyCar до Формули Е і не залишає надії дебютувати у Formula One. Більшість статків Андретті походять саме від спортивної діяльності команд його родини.


6. Едді Ірвайн ($120 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Едді Ірвайн, пілот з Північної Ірландії, був напарником Міхаеля Шумахера і спромігся стати віцечемпіон 1999 року після травми Шумі. Потім Ірвайн без особливого успіху виступав за Jaguar, але схоже гонорари там були непогані. До того ж після завершення кар’єри Едді став успішним торговцем нерухомістю.


5. Дженсон Баттон ($150 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Чемпіон світу 2009 року, один з найкращих пілотів свого покоління, якому на жаль не пощастило з командою. Якраз після його переходу до McLaren, у команди почалася смуга невдач. Однак, Баттон отримував непоганий гонорар, а після завершення кар’єри став коментатором Sky Sports. Здається, це дуже непогане місце для гонщиків на пенсії.


4. Кімі Ряйкконен ($150 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Кімі Матіас Ряйкконен, чемпіон світу 2007 року, один із найулюбленіших пілотів Formula 1, який завершив кар’єру лише тиждень тому. За 17 років у «Формулі» (була ще перерва на ралі) Iceman заробив гонорарами та рекламними контрактами приємні $150 млн і нарешті може відпочити. «Я можу тиждень сидіти вдома, не вибираючись назовні, і чудово почуватися» – каже Кімі.


3. Фернандо Алонсо ($250 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Дворазовий чемпіон світу (2005, 2006), ще один ветеран «Формули», що повернувся у великі перегони після трьох років перерви, за які він двічі вигравав «24 години Ле-Мана». Фернандо Алонсо чинний пілот Alpine F1 Team, а ще людина, яка вміє рахувати гроші. Завдяки своєму менеджеру Флавіо Бріаторе іспанець завжди отримував вигідні контракти з командами. Крім того, у Алонсо є власний музей, картодром та картингова школа, названі на його честь.


2. Льюїс Гамільтон ($280 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Семиразовий чемпіон світу, найуспішніший гонщик в історії Formula One. На рахунку Льюїса 103 перемоги, 182 подіумів, 103 поула, 59 найшвидших кіл. Малоймовірно, що хтось коли-небудь перевищить ці досягнення. Льюїс був близький до неймовірного восьмого титулу, але… Свої чималі статки Гамільтон заробив завдяки багатомільйонним контрактам з Mercedes, бонусам за перемоги та рекламним. Після драматичного фіналу чемпіонату 2021 року з’явилися чутки, що Льюїс може покинути перегони через образу на недолуге суддівство FIA.


1. Міхаель Шумахер ($800 млн)

10 найбагатших гонщиків Formula 1 в історії

Король може бути лише один, а Міхаель Шумахер саме король «Формули». Нехай Льюїс Гамільтон вже перевершив більшість досягнень Шумі, але ще не кількість титулів, Шумахер – це легенда. Міхаель Шумахер не лише найбагатший автогонщик, а й один із найбагатших спортсменів в історії. На жаль після трагічного нещасного випадку у грудні 2013 року, Шумі не з’являється на публіці. В якому стані перебуває колишній пілот зараз, і яка частка з його статків вже витрачена на лікування, досі невідомо.