Новий закон Європарламенту про цифрові ринки (European Parliament’s Digital Markets Act) може вимагати від великих технологічних компаній на кшталт Apple, Google та Facebook домовитися про засіб обміну повідомленнями між їх сервісами.

Універсальний метод комунікації принесе користь кінцевим користувачам, незважаючи на те, смартфонами та платформами яких виробників вони користуються. Міжплатформне рішення суперечить існуючої моделі, яку соціальні медіа та технологічні компанії прийняли як стандарт, змушуючи своїх клієнтів або користувачів повертатися до однієї платформи, а не переходити між різними сервісами. Ясна річь утримати існуючого клієнта набагато простіше, ніж залучити нового.

Європейський парламент щойно ухвалив захід щодо великих технологічних компаній, таких як Apple, Google та Facebook, вимагаючи, щоб їхні програми для обміну повідомленнями дозволяли спілкуватися з іншими сервісами. Але акт націлений не лише на ці три компанії. Будь-яка компанія з понад 45 мільйонами користувачів на місяць та щорічним обсягом продажів у 8 млрд. євро повинна буде протягом трьох років поспіль дотримуватися цих нових правил, якщо їх успішно ухвалять країни-члени ЄС. Оскільки більшість компаній, на які впливає проєкт Digital Markets Act, є американськими, шанси на прийняття DMA парламентами країн ЄС дуже непогані.

Інша важлива частина Закону ЄС про цифрові ринки – це захист малих компаній, які можуть відчувати тиск з боку великих конкурентів, що намагаються їх поглинути. Ці практики відомі як «вбивче придбання» (killer acquisitions), щось на кшталт того, як Facebook купив Instagram, запобігаючи його перетворенню у потужного суперника, якби Instagram мав достатньо часу для розвитку. Згідно акту так званні компанії-гейткіпери (gatekeepers) будуть обмежені в придбанні стартапів, що демонструють потенціал розвитку.

Очікується, що Amazon та Microsoft також будуть визнані в якості гейткіперів як, можливо, ще 25 інших великих технологічних компаній. Digital Markets Act набуде чинності десь у 2022 чи 2023 році. Парламент ЄС почне обговорювати деталі з країнами-членами ЄС та Комісією ЄС на початку 2022 року. Комісія ЄС працюватиме з національними органами правопорядку, а штрафи за порушення закону можуть сягати 20% загального річного обсягу продажів компанії. Тож якщо цей закон почне діяти, він напевне приверне увагу кожної великої технологічної компанії, включаючи Apple, Google та Facebook, оскілки покарання за його порушення є досить вагомим.