Хоча вважається, що на поверхні Марса колись були величезні океани, сьогодні там сухіше, ніж у будь-якій земній пустелі. Але, мабуть, на Червоній планеті все ще є вода – в основному в районі полюсів у вигляді льоду або, можливо, в солоних рідких озерах глибоко під землею, хоча докази останньої ідеї неоднозначні. Але Європейське космічне агентство (ESA) стверджує, що виявило “величезні” запаси води практично на поверхні.

Про що йдеться у повідомленні ESA

На Марсі виявлено нове величезне родовище води у формації, яку називають Великим каньйоном Червоної планети. Орбітальний апарат Trace Gas Orbiter (TGO) виявив область розміром з Нідерланди, де вода може становити до 40% матеріалу біля поверхні.

Місія ESA виявила на Марсі “величезні” запаси води

Нові запаси води були виявлені TGO за допомогою приладу під назвою Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND) під час серії спостережень у період із травня 2018 року до лютого 2021 року. Цей інструмент виявляє нейтрони, що виходять із землі, які можуть бути маркером вмісту водню – і, як наслідок, вмісту води – в ґрунті.

Скільки саме там води

Valles Marineris – найбільший каньйон у Сонячній системі, він у 10 разів довший і вп’ятеро глибший за Великий каньйон у США. Саме там FREND виявив багатий водою регіон площею близько 41 000 квадратних кілометрів. У верхньому шарі ґрунту завтовшки 1 м до 40% матеріалу, мабуть, становить вода, яка, на думку команди, швидше за все, існує у вигляді льоду.

Майбутні місії на Червону планету, у тому числі й людські, як правило, будуть зосереджені на регіоні поблизу екватора, а наявність такої кількості води за метр від поверхні робить його дуже доступним. Для порівняння, полярні відкладення знаходяться на глибині кількох кілометрів.