2021 рік добігає кінця, й інтернет заполонили різноманітні рейтинги ігор на будь-який смак. Але переважна більшість з них складаються або самими авторами рейтингів, або за якимось не завжди чітко вираженими критеріями. Мабуть, найбільшу репрезентативність тут має хіт-парад ігор, складений за користувацькими оцінками у Steam — принаймні що стосується комп’ютерних ігор, бо саме ця платформа зараз домінує на ринку.

Рейтинг складений ресурсом SteamDB – як він сам себе позиціює, “база даних усього в Steam”, та ранжує ігри за рейтингом, що був обчислений за допомогою власного алгоритму. На відміну від того, що використовує сам Steam, він враховує загальну кількість позитивних та негативних відгуків, їх співвідношення та максимальну кількість одночасних гравців.

Повний список на 250 позицій розташований тут, ось як виглядає ТОП10:

  1. Totally Accurate Battle Simulator
  2. Dyson Sphere Program
  3. Rhythm Doctor
  4. Firework
  5. Cookie Clicker
  6. The Room 4: Old Sins
  7. PowerWash Simulator
  8. Townscaper
  9. Tiny Bunny
  10. Before Your Eyes

Як бачимо, в ньому немає жодного ААА-проєкту та в цілому до нього потрапили зовсім не ті назви, які генерували більшість новин на профільних ресурсах протягом року. Лише до другої десятки входять такі “гучні” ігри, як Psychonauts 2 та Valheim: навіть It Takes Two, яку було визнано “грою року” на церемонії The Game Awards 2021, за популярністю серед звичайних гравців опинилася лише на 19 місці. Але з погляду на Battlefield 2042 (який потрапив аж на 10234 місце) та eFootball 2022 (10351) це ще можна вважати блискучим результатом.

Якщо ж ви не згодні з результатом роботи алгоритму SteamDB (неважко помітити, що ігри в першій десятці аж ніяк не лідирують за піковим онлайном), цей хіт-парад можна відсортувати й за іншими показниками: наприклад, за піковим показником онлайну чи загальною кількістю позитивних відгуків.